Emmanuel Macron: Oroszországnak nem szabad győznie Ukrajnában

Emmanuel  Macron: Oroszországnak nem szabad győznie Ukrajnában

Oroszországnak nem szabad megnyernie a jelenlegi orosz–ukrán háborút. A Nyugatnak addig kell támogatnia az ukrán népet és az ukrán hadsereget, amíg csak arra szükség lesz – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő kedden Prágában sajtótájékoztatón, miután tárgyalásokat folytatott Petr Pavel cseh köztársasági elnökkel.

Emmanuel Macron azt mondta: fontosnak tartja és támogatja azt a cseh kezdeményezést, hogy az Európai Unión kívüli országokban közösen lőszert vásároljanak Ukrajnának. Petr Pavel szerint keresni kell Ukrajna támogatásának lehetséges új formáit, s meg kell vitatni a nyugati országok katonai szakembereinek esetleges ukrajnai részvételét is. A cseh elnök hangsúlyozta: kizárólag tanácsadói segítségről, és nem katonai egységekről lehet szó.

Hírdetés

A francia elnök később Petr Fiala cseh kormányfővel cseh–francia stratégiai partnerségi akciótervet írt alá, amely a 2024–2028-as évekre szabályozza a kétoldalú együttműködést számos területen, egyebek között a védelmi, biztonsági és a menekültügyi politikában, valamint az atomenergia hasznosításában és fejlesztésében.

Emmanuel Macron, aki Petr Pavelnél és Petr Fialánál a francia atomenergetikai cégek csehországi működéséért lobbizott, kora este a cseh–francia atomenergetikai fórumon is részt vett. A francia Orano és a cseh CEZ energetikai művek megállapodást írtak alá, miszerint a cseh atomerőművek számára az urándúsítást az eddigi szállító, az orosz TVEL helyett a francia cég fogja elvégezni.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »