Emléknap – Gulyás: a magyar emberek sorsa a saját kezükben van

Magyarország független, a magyar emberek sorsa a saját kezükben van, így hozhatunk döntést a saját sorsunkról – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben.

Hírdetés

Gulyás Gergely az évforduló kapcsán a Pócspetri-ügyet, az egyházi iskolák államosítása elleni 1948-as tiltakozás eseményeit felidézve azt mondta, az emlékezés nem pusztán egy szokás, hanem súlyos kötelesség, amelynek óriási a tétje.
   
Ha elfelejtjük a kommunizmus áldozatait, a diktatúra gyilkos és kemény idejét, akkor arra ítéltetünk, hogy újra átéljük azt, amitől egyszer már sikerült megszabadulni – fogalmazott a miniszter.
   
A 74 évvel ezelőtt a faluban történt eseményekre emlékezve Gulyás Gergely kifejtette, az az iskola, amiért egykor a kommunista hatalommal szemben bátran kiálltak a pócspetriek, és amiért oly sokat és kegyetlen szenvedést vállaltak, ma működik.
   
A hit és az élet győzött a kommunizmus felett – hangoztatta a miniszter, hozzátéve, a Pócspetri-ügy az egész ország tragédiája, a község nevét hallva a nyílt terror, a kommunista diktatúra és az egyházüldözés jut először az emberek eszébe.
   
A helyi római katolikus templomban tartott ünnepségen Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6-os választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje elmondta, fejet hajtani a kommunista diktatúra áldozatai előtt becsületbeli ügy, emlékeztetni a világot a kommunisták rémtetteiről pedig lelkiismereti kérdés.
   
„Itt állunk és emlékeztetünk mindenkit, hogy az emberiség elleni bűncselekmények nem évülnek el, béke legyen az elhunytaknak és tisztelet a hazaérteknek” – fogalmazott a képviselő.
   
A megemlékezést követően ünnepélyesen átadták a több mint 210 millió forintból felújított római katolikus általános iskolát.
 
A Máriapócshoz közeli Pócspetri lakosai 1948. június 3-án este a plébános felhívására az esti litánia után a helyi iskola védelmében a községháza elé vonultak, ahol a képviselő-testület az egyházi iskola megszüntetéséről tárgyalt. Néhányan megkíséreltek bejutni az ülésre, amit két rendőr próbált megakadályozni. A dulakodásban egy riasztólövés is eldördült, egy rendőr csőre töltött puskája a lépcsőhöz ütődve elsült és a golyó halálra sebezte az egyenruhást.
   
A községet megszállta az Államvédelmi Hatóság, a kihallgatásokon szinte minden helybélit bántalmaztak, hárman közülük később belehaltak a verésbe. Királyfalvi Miklóst, a község segédjegyzőjét pár nappal később kivégezték, Asztalos János plébánost halálra ítélték, de az ítéletet másodfokon életfogytiglani börtönre változtatták. A hatalom még tizennyolc embert ítélt el különböző vádakkal szabadságvesztésre, de lényegében az egész falut meghurcolták.
   
A rendszerváltás idején, 1990. január 17-én a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, Asztalos Jánost és Királyfalvi Miklóst a vád alól felmentette, és hatályon kívül helyezte négy másik vádlott ítéletét is. 1993. december 20-án a Fővárosi Bíróság perújítási tárgyalás alapján bűncselekmény hiányában újabb két vádlottat mentett fel.
   
Királyfalvi Miklós újratemetési szertartását 2017 júliusában tartották meg a község temetőjében; a segédjegyző hamvait korábbi nyughelyéről, Rákoskeresztúrról kihantolták, és Pócspetriben helyezték örök nyugalomra.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »