Emberi beavatkozástól mentes övezet létrehozását szorgalmazzák

Emberi beavatkozástól mentes övezet létrehozását szorgalmazzák

A Vlk (Farkas) elnevezésű erdővédelmi társulás csütörtökön benyújtja a parlamentnek Szlovákia történelmének eddigi legnagyobb mértékű természetvédelmi törvénymódosító javaslatát szorgalmazó petícióját. A kezdeményezésről a társulás elnöke, Juraj Lukáč tájékoztatott.

A petíció aláírói szorgalmazzák, hogy az ország területének tíz százalékát nyilvánítsák mindennemű emberi beavatkozástól mentes övezetté, ahol tilos lesz többek között a vadászat, a fakitermelés és az építkezés. A petíciót 105 ezren írták alá.

„A petíció követelménye, hogy Szlovákia területének 10 százalékát tegyük a nyugalom szigetévé, ahol tilos a fakitermelés, a vadászat, a vegyszeres permetezés, s ahol az emberek szabadon csodálhatják az emberi beavatkozástól mentes természetet“ – írták a természetvédők a parlament elnökének, Boris Kollárnak címzett levelükben.

Hírdetés

A természetvédők törekvéseit alátámasztja annak a közvélemény-kutatásnak az eredménye is, melynek során a megkérdezettek 79 százaléka egyetértett azzal, hogy Szlovákia területének 10 százaléka legyen emberi beavatkozástól mentes övezet.

„Országunk nem rendelkezik jelentős nyersanyaglelőhelyekkel, annál inkább bővelkedik természeti szépségekben, melyeket senki nem vehet el tőlünk. Használjuk ki ezt a kincset polgáraink egészsége érdekében, éljünk ezzel a lehetőséggel, segítve gazdaságunkat és a klímacélkitűzések megvalósítását, melyeket kitűztünk magunk elé“ – írták Kollárnak.

Hozzátették még, remélik, hogy mint az ország polgárainak képviselői, támogatják azokat a forradalmi változásokat, melyek elősegítik Szlovákia természeti potenciáljának Európában eddig példa nélküli kihasználását.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »