Elvesztik pénzügyi támogatóikat a demokraták, ha nem cserélik le Bident

Elvesztik pénzügyi támogatóikat a demokraták, ha nem cserélik le Bident

Napról napra tarthatatlanabb Joe Biden regnáló amerikai elnök pozíciója elnökjelöltként. A legutóbbi Biden-Trump vitán súlyosan leszerepelt demokrata jelölttel szembefordult a teljes progresszív sajtó, a demokraták egy része és most már a pénzügyi támogatók is. Ez utóbbiak egyértelmű üzenetet küldtek a Demokrata Pártnak.

Több, egyébként a demokraták felé elfogult sajtóorgánum, megszellőztette, hogy a demokrata párt legnagyobb támogatói közül többen a pénzen keresztül próbálják kieszközölni Biden, mint elnökjelölt cseréjét.

A mesebirodalmáról híres Walt Disney örököse, Abigail E. Disney is elég egyértelművé tette ezt az elvárását, hozzátéve, hogy „realizmusról és nem tiszteletlenségről” van szó. Ő konkrétan Kamala Harrist, jelenlegi alelnököt támogatja a jelölésben – Harris a párt radikális progresszív szárnyának tagja és elnézve a Disney stúdió elmúlt évekbeli LMBTQ-s propagandáját, a választása egyáltalán nem meglepő.

Disney azt is kijelentette, hogy Biden politikai akciócsoportja és a demokratákhoz köthető többi civil szervezet egy vasat sem kap tőle mindaddig, amíg nem állítanak másik jelöltet Biden helyett.

Támogatók egy másik csoportja mintegy 100 millió dollárnyi kampánytámogatást irányítottak át Biden keretéből egy másik pénzügyi alapba (Next Generation PAC), ezzel lényegében nem csak keretet hoztak létre a potenciális új demokrata elnökjelölt számára, de ultimátumot is adtak a Demokrata Pártnak.

Hírdetés

Az LMBTQ-s propagandájáról szintén híres, de a piacon rendkívül erős Netflix streamingszolgáltató tulajdonosa, Reed Hastings szintén felszólította Bident, hogy lépjen vissza. Ő 20 millió dollárt adott (hivatalosan) Biden kampányára.

Damon Lindelof filmproducer (Lost-Eltűntek, a Watchman-sorozat, Holnapolisz) a Deadline című lapnak nyilatkozva „DEMbargo”-ra szólított fel a demokratákkal szemben mindaddig, amíg nem találnak valaki mást Biden helyére.

Az idegeskedés teljesen érthető. Biden a televíziós élő vitán teljesen leszerepelt, a kognitív képességeiről szóló kritikákat már nem lehetett letagadni. Tegyük hozzá, hogy teljesen nyilvánvaló volt, hogy Biden elhasal azon a próbatételen, így a demokraták lényegében csak megágyaztak lecserélésének. A különös és kockázatos manőverre azért volt szükség, mert még sosem történt meg, hogy egy regnáló elnököt nem indított második ciklusra is pártja, illetve, mert egyáltalán nem könnyű olyan jelöltet találni, akit a demokraták, és főleg az elektorok mindenhol elfogadnak.

A politikai következmények azonban már ismertek: Trump előnye Bidennel szemben meggyőző 6 pontra nőtt a felméréseken. Egyes államokat a felmérések szerint a demokraták elvesztettek (pl. Michigan és Minnesota, mindkét állam bizonytalan kategóriába került az egyértelműen demokratapárti csoportból).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »