A Benedek

A Benedek

Tordai Bence nem akart tovább matrica lenni a Demokratikus Koalíció bukósisakján

Bár Magyarország nemrégiben vette át az Európa Unió soros elnökségét, ettől függetlenül lényegében elkezdődött a politikai uborkaszezon, ezért juthat idő az olyan kevésbé jelentős események boncolgatására is, minthogy Tordai Bence elhagyta a Párbeszéd elnevezésű nanopártot. Tordai persze megvárta a bejelentéssel a főpolgármester-választás eredményének a végét, hogy aztán közölje, tűrhetetlen volt már a számára, hogy mennyire úgymond “összegyurcsányozódott” a Párbeszéd. Az indoklás már csak azért is érdekes, mivel 2013-ban az ő frakciótársai éppen azért robbantották szét az LMP-t, mivel annak akkori vezetése nem akart a DK-val semmilyen szinten összefogni. Ezért csinálták meg a gyurcsányos LMP-t, azaz a Párbeszédet. Mi volt akkor a baj?

Amikor 2013-ban az LMP tizenöt képviselőjéből nyolc új pártot alapított Párbeszéd néven, létrejött a rendszerváltozás utáni legidegesítőbb parlamenti frakció olyan húzónevekkel, mint Tordai mellett Szabó Tímea. Már kezdetektől látszott, hogy az új frakció egy agresszívebb, támadó hangvételt képvisel, különösen a kormánypárti honatyák irányába tanúsítva olyan magatartást, amely azt sugallta, utóbbiak nem érdemelnek tiszteletet. Ennek mentén Tordai Bence is felvette az ország házában szándékosan rosszul öltöző, másokat lenéző, kivagyiskodó, fenyegetőző paprikajancsi szerepét, amelyet különben is, mintha rá szabtak volna. Különös módon ezzel egyedül Tarlós István szembesítette az őt egy időben idegesítő cecelégyként üldöző Tordait, aki több alkalommal is igyekezett hangosbeszélővel, aktivistákkal ellehetetleníteni az akkori főpolgármester nyilvános szerepléseit. Tarlós ezt elégelhette meg, amikor az egyik Margitszigeten tartott sajtótájékoztatóra már ő is vitt magával egy hangosbeszélőt, és amikor Tordai épp trollüzemmódba kapcsolt volna, a volt polgármester egyszerűen leordította a fejét. Persze, hirtelen mindenki a szegény Tordai Bencén szánakozott, akivel a csúnya, erőszakos Tarlós elbánt, holott a volt polgármester többször, így portálunknak is kifejtette, bár lényegesen finomabb formában, hogy a párbeszédes politikust másképp egész egyszerűen nem lehet kezelni. Mint Tarlós fogalmazott,

ez nem indulatos, hanem tudatos válasz volt arra, hogy előtte folyamatosan, hangosbeszélőkkel, maskarákkal szakították meg az előadásaimat. Csak én nem szaladtam azonnal hüppögve a baráti sajtóhoz, hogy telesírjam a párnájukat. Tordai Benedek tehát más téma volt, a Párbeszéd fegyverhordozóját egyszer már valakinek rendre kellett utasítania. Ez az ember a demokrácia szélsőértéke, aki a provokációból él. Már nagyon azt hitte, hogy ezen a szemtelen, mindent semmibe vevő úton mindig akadálytalanul végigmehet. Szerettem volna megmutatni, hogy ez nem így van.

Tordai személyének és motivációjának ismeretében már könnyebben áttérhetünk távozásának körülményeire, amelyet hosszas Facebook-posztban boncolgatott ugyan, de lényegében volt pártja DK-val szembeni tehetetlenségében lehetne azt megragadni. Tordai leírja például, hogy 2013-ban azért léptek ki az LMP-ből, mert a zöldpárt nem volt hajlandó együttműködni a többi ellenzéki párttal, ami ilyen értelemben nem igaz. Az LMP kifejezetten Gyurcsány Ferenc és a DK miatt nem akart más baloldali pártokkal együttműködni. Hozzáteszi,

most pedig azért lépek ki a Párbeszédből, mert ok nélkül feladta az önállóságát: matrica lett a DK bukósisakján.

Tehát végezetül az történt, ami miatt eredetileg az LMP nem akart Gyurcsányékkal összefogni.

No de, vissza oda, mit is tett a DK a Párbeszéddel. Tordai kiemeli például, hogy a DK-val és MSZP-vel kötött megegyezés nem összefogás, hanem önfeladás volt, olyannyira hogy a közös listát nemcsak a kampányban, de még a szavazatával sem támogatta.

Hírdetés

Ha pedig az ember nem tud jó szívvel a saját pártjára szavazni, abból le kell vonnia a konzekvenciát

-jegyzi meg. Hozzáteszi, bár a Párbeszéd egy progresszív, zöld-baloldali politikát jelenített meg Magyarországon, az évek során intellektuális értelemben kezdett elfáradni.

Az intellektuális kiürülés jele volt a párt kommunikációjában az üres ellenzéki frázisok folyamatos pufogtatása, a tárgyszerű kritikát és értelmes alternatívát nélkülöző “O1G-kommunikáció” térnyerése is

-fogalmaz, hozzátéve,

a Párbeszéd morálisan is megkopott a sok, időnként kifejezetten rossz politikai kompromisszum, valamint a politikai bátorság hiánya miatt.

Tordai nem hangsúlyozza, de mi megtesszük helyette, hogy a párt intellektuális kiüresedéséhez nagyban hozzájárult saját parlamenti tevékenysége, amelynek lényege a folyamatos provokáció volt. Kocsis Máté, a Fidesz korábbi frakcióvezetője egy Facebook-bejegyzésben utalt is rá, hogy “Tordai az ülésteremben, a liftben, a folyosón, mindenhol, sértő, gyalázkodó félmondatokkal, fenyegető megjegyzésekkel vegzálja nap mint nap a kormánypárti képviselőket”. Például, hogy “lógni fognak”. Tordai eszerint maga volt az O1G-kommunikáció, igaz, holtversenyben Szabó Tímeával. Azt sem vitatjuk, ha Tordai úgy érzi, a Párbeszéd morálisan is megkopott a túl sok kompromisszum miatt, de jegyezzük meg, a párt az LMP szétverése miatt eleve morális deficittel született.

Az ugyanakkor Tordai kilépésével is egyértelműen látható, hogy a Párbeszéd és a mögötte álló, ellenzéki összefogást erőltető megfontolások kifáradtak, eltűnőben a háttértámogatás. Még Schiffer András idézte fel a Pesti TV egyik műsorában a 2013-as párszakadás idejét, amely egybeesett az összefogás-diskurzus térnyerésével, amelyet nem mellesleg éppen az amerikai külügy sugalmazott. Schiffer elmondása szerint Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az akkori amerikai magyar nagykövet a 2010-es kormányváltást követően egy beszélgetés során még azt ajánlotta az LMP elnökének, hogy pártjával vegyenek részt az alkotmányozásban, azaz konstruktív ellenzéki munkára készüljenek a kormányzó Fidesz-KDNP-vel.

Az LMP volt elnöke szerint ugyanakkor Hillary Clinton 2011 júniusi látogatása gyökeres változást hozott az amerikai külpolitikában. Ennek részeként Kounalakis már arra szólította fel Schiffer Andrást, hogy vonja vissza a Gyurcsány Ferenc elleni feljelentését. Ezzel lényegében azt irányozta elő, hogy az LMP szakítson a Demokratikus Koalíciót elítélő magatartásával és kezdje meg a közeledést. Mivel ez Schiffer ellenállásának köszönhetően nem következett be, a 2014-es választási évet megelőző évben az LMP-ben megtörtént a pártszakadás, és kiváltak azok a korábbi párttagok, akik aztán az amerikai intelmeknek megfelelni akaró Gyurcsány-barát pártot, a Párbeszédet (milyen kifejező név) megalakították, és, ahogy már utaltunk rá, a konstruktív parlamenti munkát folytató LMP-től eltérően egy lényegesen agresszívebb politikát kezdtek el képviselni.

Susánszky Mátyás

Vezetőkép: Hatlaczki Balázs/PestiSrácok.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »