Karácsonynak rossz előérzete van az újraszámlálással kapcsolatban

Karácsonynak rossz előérzete van az újraszámlálással kapcsolatban

Karácsony Gergely főpolgármester az általa megjelölt garanciális elemek hiányában választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálását.

Karácsony Gergely – aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöljeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson – hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: négy olyan garanciális elem van, amelynek hiányában "teljes mértékben, egyértelműen a választási csalásra tett kísérletként" fogja értelmezni a szavazatok újraszámlálását. Ha ezek a garanciális elemek nem érvényesülnek, akkor az eredménytől függetlenül joggal gondolhatjuk azt, hogy politikai szándékosság határozta meg ezeket a döntéseket – tette hozzá.

A négy garanciális elemet ismertetve elmondta: a szavazólapokat, szavazóurnákat "ne vigyék sehova", ne bontsák fel a választási bizottság delegáltjainak jelenléte nélkül, valamint az urnák és a szavazólapok felbontása során jelen kell lenniük a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak.

Hírdetés

Harmadik garanciális elemként jelölte meg a teljeskörű nyilvánosságot, azaz azt, hogy mind a 23 kerületben az urnák felnyitása és az újraszámolás a sajtó jelenlétében és a választási folyamat "legapróbb részleteinek" a dokumentálásával történjen.

A negyedik garanciális elem az, hogy plusz megfigyelők delegálására legyen lehetőség – mondta Karácsony Gergely.

(MTI)

Korábban írtuk: Döntött a Kúria: újra kell számolni a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »