„Háborúellenes akciótervről” döntött a kormány – új különadót vezetnek be, mindenki megérzi majd

„Háborúellenes akciótervről” döntött a kormány – új különadót vezetnek be, mindenki megérzi majd

Háborúellenes akciótervről döntött a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten a Kormányinfón.

Gulyás Gergely az akcióterv részeként beszélt a háborús propaganda elleni fellépésről. Kifejtette, fontos a legnagyobb átláthatóság, ezért kötelezni fogják a pártokat és a médiumokat arra, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá. Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy a külföldről érkező forrásokat, amelyek a háborús propagandát szolgálják, visszautalja a feladónak – mondta.

A miniszter azt mondta, a kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert. Ismertetése szerint a hozzájárulást a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek kell megfizetniük.

Gulyás Gergely közölte, 2024-ben érdemben a bankadó mértéke nem változik; a bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie teljes egészében, amely nem növelte teljes állampapírállományát. Elmondta, megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét és a bankok devizaműveleteire valutaátváltási illetéket vetnek ki; annak érdekében, hogy ezt ne lehessen áthárítani a családokra, 2024-ben a számlavezetési és a kártyahasználati díjra stopot vezetnek be a lakossági kártyákra és számlákra vonatkozóan.

A miniszter azt mondta, az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót és a kiskereskedelmi adót nem csökkentik idén.

Frissítés: mindenki megérezheti az új adót

Hatalmas lyuk tátong a magyar költségvetésben, ezt próbálja meg betömködni a kormány. Ennek az egyik lépése a hétfői Kormányinfón érkezett bejelentés: új különadót vezet be a kormány. A befektetők negatívan értékelték az intézkedést – jelezték az Indexnek nyilatkozó szakértők. Már a forint is gyengül.

Hírdetés

A hétfői Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetni minden olyan multinacionális vállalatnak, amely extraprofitra tett szert. Az új extraprofitadó a bankokra és az energetikai multikra vonatkozik, ráadásul mivel tőzsdén jegyzett vállalatokról van szó, így borítékolható volt a heves tőzsdei reakció.

Az OTP és a Mol árfolyama is leszúrt.

Az OTP a bejelentés után szinte perceken belül 1,8 százalékot esett, majd a Mol is zuhanásba kezdett, 10:30 körül −2,4 százalékon állt a jegyzés, majd innen némileg visszaerősödött. A BUX-index is jócskán mínuszba fordult.

A sajtóeseményen jelezték, hogy az intézkedéstől 400 milliárd forintos bevételt várhat a kormány, ami hozzávetőleg a GDP 0,5 százaléka lehet.

Az Index újságírójának kérdésére Gulyás Gergely ismertette a részleteket: a tranzakciós illeték tranzakciónként augusztus elsejétől 0,45 százalékra emelkedik, de a plafont tízezer forintról húszezer forintra emelik, a készpénzfelvételnél marad a 150 ezer forintos ingyenes felvétel, ezenfelül 0,9 százalékos illeték lesz.

Elmondta azt is, hogy egy teljesen új adót is kivetnek „devizaváltási illeték" néven.

A befektetők negatívan értékelték az új különadót – jelezte az Indexnek Cinkotai Norbert, a K&H Részvény vezető elemzője. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint még a részletes számokat látnunk kell az adókról, akkor lehet mélyebb elemzéseket készíteni. Elmondta, hogy szakmai körökben már sokan pedzegették, számítottak az intézkedésre és arra is, hogy ezek a szektorok kapják majd.

A szakértő szerint a megemelt adók megtalálják majd az útjukat a fogyasztókhoz is.

Azaz az árakba beépül majd. Az is kiderült, hogy a bankoknál a bankadó csökkentéséről tárgyalt a kormány, de Gulyás Gergely szerint sok bank kihasznált egy kiskaput, amely az állampapír-vásárlásra vonatkozott, a bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie teljes egészében, amely nem növelte a teljes állampapír-állományát. 2024-ben érdemben a bankadó nem változik, de megemelik a tranzakciós illeték mértékét, és valutaváltási illetéket vetnek ki. 2024-ben a számlavezetési és kártyahasználati díjra stopot vezetnek be, így nem lehet ezt áthárítani a lakosságra.

(MTI – Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »