Új illetéket vet ki a bankokra és nem vezeti ki az energiavállalatokat és multicégeket sújtó extraprofitadót a kormány – a nap hírei

Új illetéket vet ki a bankokra és nem vezeti ki az energiavállalatokat és multicégeket sújtó extraprofitadót a kormány – a nap hírei

Péntekig hirdeti ki a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásának eredményét. 12 ország 13 pártjának részvételével megalakult Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója

Új illetéket vet ki a bankokra és nem vezeti ki az energiavállalatokat és multicégeket sújtó extraprofitadót a kormány. Egyebek mellett ezt tartalmazza az úgynevezett háborúellenes akcióterv, amelyből idén 400 milliárd forintos bevételt vár az állam. A bankok közül azokat büntetik, amelyek nem növelték a magyar állampapírállományukat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, hogy a bankok devizaműveleteire illetéket vetnek ki, valamint a már meglévő tranzakciós tételt is emelik. Ugyanakkor a lakossági számlavezetési és kártyahasználati díj megemelését megtiltja a kormány. Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy az akcióterv részeként a kormány arra kötelezi a pártokat és a médiumokat, hogy tegyék közzé külföldi támogatásaikat.

Akcióterv kidolgozását várja el a légiforgalmi késések kezelésére a HungaroControl vezetőjétől a kormány – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton hivatalában fogadta Tóth László vezérigazgatót, és hangsúlyozta: a HungaroControl-nak mindent el kell követnie a zavartalan forgalom biztosítása érdekében. Előzőleg a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta: a kormány arra utasította a fogyasztóvédelmet, hogy komoly, a légitársaságoknak kárt okozó bírságot szabjanak ki azokra a cégekre, amelyek felelősek a sok órás késésekért.

Pénteken hirdeti ki a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság. A úgy döntött, hogy a mintegy 800 ezer voksot leadott érvényes szavazatokat a helyi választási irodákban számolják újra. A testület arról is döntött, hogy azon szavazólapokat, amelyek érvényessége kétséges, be kell küldeni az NVB-hez, és ezeket az Alkotmány utcai székházban vizsgálják át. Az újraszámláláson, valamint a kétséges szavazólapok átvizsgálásán megfigyelők és a sajtó munkatársai előzetes regisztráció után részt vehetnek.

Karácsony Gergely garanciák hiányában választási csalás kísérletének fogja értelmezni a főpolgármester-választás voksainak újraszámlálását. A főpolgármester a szavazatszámláláshoz 4 garanciális elemet jelölt meg: a szavazólapokat ne bontsák fel a választási bizottság delegáltjainak jelenléte nélkül, az urnák és a szavazólapok felbontásánál jelen kell lenniük a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak, teljes körű nyilvánosságot kér, valamint azt szeretné, hogy plusz megfigyelők delegálásra legyen lehetőség. Vitézy Dávid szerint természetes, hogy egy demokráciában ilyen szoros eredménynél újra kell számlálni a főpolgármesteri szavazatokat.

Hírdetés

12 ország 13 pártjának részvételével megalakult Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója. A csoportnak 84 képviselője van, ezzel az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója. A képviselőcsoport elnökévé Jordan Bardellát, a francia Nemzeti Tömörülés képviselőjét, első alelnökévé pedig a Fidesz soraiból Gál Kingát választották.

A kínai elnök felszólította a nemzetközi közösséget és a nagyhatalmakat, hogy segítsenek megteremteni az ukrajnai háború enyhítéséhez szükséges feltételeket, elősegítve a Kijev és Moszkva közötti közvetlen párbeszéd újraindítását. A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping erről az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott pekingi találkozóján beszélt, ahol a két vezető a háborús helyzet enyhítésére tett békejavaslatokról tartott megbeszélést. Orbán Viktor arról beszélt, hogy a magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban. Kínából egyenesen az Egyesült Államokba megy a magyar miniszterelnök. Wahingtonban holnap kezdődik a NATO-csúcstalálkozó.

Nem fogadta el a miniszterelnök lemondását a francia elnök. Gabriel Attal szokásjognak megfelelően azután ajánlotta föl távozását, hogy a vasárnapi választáson az Új Népfront nevű baloldali szövetség végzett az élen, 182 mandátumot szerzett, Emmanuel Macron Együtt párszövetségének 168 képviselője lesz, míg az első fordulóban élen végzett, Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés a harmadik helyre szorult, de a korábbi 89 képviselői helyét 143-ra tudta növelni.

Budapesten és Pest vármegyében is elrendelte a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az elmúlt napok magas átlaghőmérséklete miatt ugyanis jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata. Kiemelték, hogy emellett fenntartják a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Tilos a tűzgyújtás külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, illetve azok 200 méteres körzetében, valamint a kiépített erdei tűzrakóhelyeken is.

A felsőoktatásba felvételizők szerdáig pótolhatják a még hiányzó dokumentumaikat az e-felvételi felületén – közölte az Oktatási Hivatal. A jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét egyszer lehet módosítani, július 16-ig. A szeptemberben induló képzések ponthatárait július 24-én hirdetik ki.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »