Eltüntetné a nyomait az ortodox érsek, akirõl gyerekek molesztálása miatt írtak cikket

Beperelte a három tényfeltáró újságírót Huși egykori püspöke, Cornel Onilă, amiért az Aranyszájú Szent János Teológiai Líceum szexuális visszaéléseiről írtak.

A Să fie lumină (Legyen világosság) nevű, egyházi visszaélésekkel foglalkozó portál tagjai arról írtak, hogy miközben Sebastian Jitaru ortodox szerzetes ott tanított, tíz éven keresztül követett el szexuális bántalmazásokat. A tetteivel tisztában volt Corneliu Onilă ex-püspök is, aki nemcsak hogy védte a szerzetest, hanem az évek során egyre magasabb rangra emelte. Egy, a cikkben Paul névvel megszólaló fiút két éven keresztül rendszeresen erőszakolt 2015 és 2017 között. Jitaru ekkor archimandrita volt, hatalma csúcsán. (Ez egy életre szóló kolostorvezetői tisztség.)

Onilăt tavaly helyezték előzetes letartóztatásba, őt magát is nemi erőszakkal vádolják: a vád szerint egy diák sérelmére követett el nemi erőszakot. Jitarut ugyanennek a fiatal fiúnak a megerőszakolásával, és még két másikéval vádolják.

Hírdetés

A perrel azt szeretné elérni, hogy a bíróság töröltesse Diana Oncioiu, Vlad Stoicescu és Ovidiu Vanghele visszaélésekről szóló cikkeit.

„Nyilvánvalóan Cornel Onilă joga van az igazságszolgáltatáshoz. Ugyanígy biztosak vagyunk abban, hogy mind a dokumentációban, mind a tények bemutatásában betartottuk szakmánk összes szabályát. Ezért minden általunk leírt szó helytálló. Várjuk az igazságszolgáltatás döntéseit” – áll a Facebook-bejegyzésben.

A vizsgálat a Cornel Onilă ex-püspök és Sebastian Jitaru által elkövetett szexuális bűncselekményekre vonatkoztak. Ezek teljes egészében itt olvashatók.

A püspök és a szerzetes számos más diákkal is folytattak erőszakon és abúzuson alapuló viszonyt. A Să fie lumină két cikkben írta meg az iskolában történteket, a román nyelvet ismerők itt és itt olvashatják ezeket.

A kényes téma feszegetése miatt Diana Oncioiu újságírót ismeretlen számról felhívták és fenyegették meg azzal, hogy „betörik a fejét”, ha tovább folytatja munkáját. (mediasandard/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »