Ellenzi az orosz gázembargót a német EON energetikai konszern vezérigazgatója

Ellenzi az orosz gázembargót a német EON energetikai konszern vezérigazgatója

Az orosz földgázzal szembeni embargó ellen emelt szót a német EON energetikai konszern vezérigazgatója, Leonhard Birnbaum a Handelsblatt keddi számában megjelent interjúban.

– mondta Birnbaum. Az EON vezérigazgatója helytelennek tartja azt a megközelítést, hogy csak Németország szempontjából vizsgálják a gázembargó lehetséges hatásait.

Számos tanulmány, amely a földgázbojkott lehetséges következményeivel foglalkozik, csak Németországra összpontosít – emeli ki a Handelsblattban megjelent interjú.

– fogalmaz az EON vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a kérdést ezért nem lenne szabad csakis nemzeti szinten vizsgálni. “Elvégre európai földgázhiányról van szó, és ezért lenne szükség európai szinten összehangolt vészhelyzeti tervekre is”.

Hírdetés

Sok más uniós ország földgázszükségletének fedezésében is jelentős arányt képvisel az orosz import – fogalmazott Birnbaum.

– figyelmeztetett.

Birnbaum emellett a gázár nagymértékű emelkedésének a veszélyére is felhívta a figyelmet. Egyrészt már a vezetékes gázról a cseppfolyós földgázra (LNG) történő átállás is megemeli a gázárakat, ráadásul még a szénalapú villamosenergia is drágul a széndioxid-felár miatt. Már most is jóval magasabbak az árak, amelyet az EON kénytelen áthárítani az ügyfeleire – mondta.

Szerinte Németország három éven belül függetlenedhet az orosz energiától: “Ha gyorsabbak leszünk, az jó, de biztosan nem három hónapról van szó” – fogalmazott.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »