Lookman a Leverkusent, Allegri saját magát végezte ki

Lookman a Leverkusent, Allegri saját magát végezte ki

Megtört a Bayer Leverkusen 51 mérkőzés óta tartó veretlensége, miután szerda este az Európa-liga dublini döntőjében 3–0-ra kikapott az Atalantától. Mindeközben Torinóban egy kupagyőzelem után mutattak utat Massimiliano Allegrinek.

A szó elszáll, az írás megmarad, a labdarúgás világában pedig továbbra is zajlik az élet, szezon vége ide vagy oda. Noha Olaszországban és Spanyolországban csak a hétvégén búcsúznak a bajnokságtól, lesz mit nézniük az angol, a német és a francia focit kedvelőknek is.

Szombaton rendezik ugyanis az angol FA-kupa, a DFB-Pokal és a Coupe de France döntőjét, nem is akármilyen párosításokkal: City-United, Kaiserslautern-Leverkusen és Lyon-PSG. S akkor még hátra van a Konferencia Liga és a Bajnokok Ligája fináléja is, nem beszélve a küszöbön álló Európa-bajnokságról.

Allegri hattyúdala

Egy hosszú és fárasztó szezont tudhatunk magunk mögött, amely ugyan nem volt olyan hektikus, mint a tavalyi, ám hullámvölgyekből és drámai pillanatokból ezúttal sem volt hiány. Főleg, hogy a legtöbb a szezon végére maradt.

Itt van például az Olasz Kupa döntője, amelyben a trófeákra áhítozó Gian Piero Gasperini Atalantája és a felemás szezont futó Juventus mérték össze erejüket. A római fináléban végül a torinóiak örülhettek, akik Vlahovic révén 1–0-ra nyertek, s történetük során tizenötödször hódították el a hazai kupát.

A klub trénere, Massimiliano Allegri mondhatni felülteljesített az elvárások tekintetében, hiszen a vezetőség a szezon elején annyit kért tőle, hogy harcolja ki a tavalyi idényben jócskán megtépázott Juventus-szal a BL-indulást. Noha a torinóiak féltávnál még partiban volt a bajnok Interrel, a szezon végére kétségkívül összeomlott a csapat és maga Allegri is.

Ha jövőre már nem én lennék ennek a csapatnak az edzője, akkor is egy erős és győztes csapatot hagyok hátra magam után”

– nyilatkozta sokat sejtetően Allegri a kupadöntő után, aki viselkedésével maga is rászolgált a kirúgására. A hajrában előbb teljesen elveszítette a fejét, megvált zakójától és nyakkendőjétől, s hevesen reklamált a negyedik játékvezetőnek, miközben piros lapot is kapott.

A mérkőzést követően aztán verbálisan bántalmazta Guido Vaciagót, a torinói Tuttosport főszerkesztőjét. Vaciago beszámolója szerint Allegri többek között azzal fenyegetőzött, hogy megkeresi őt, leszakítja a füleit és beveri a képét, majd felszólította, hogy az igazat írja az újságjában.

Hírdetés

A Juventus vezetősége már múlt pénteken kiadott egy közleményt, amelyben elhatárolódott Allegri viselkedésétől, hangsúlyozva, hogy az edző magatartása nem összeegyeztethető a klub értékeivel és elvárásaival. Ezért aztán azonnali hatállyal menesztették a trénert, akinek utódja várhatóan a Bolognával BL-indulást elérő Thiago Motta lesz.

Az olasz meló

Gian Piero Gasperini ellenben a csúcsra ért Dublinban, ahol az Atalanta szerda este történelmi sikert ért el, amikor 3-0-ra legyőzte a mindezidáig verhetetlen Bayer Leverkusent az Európa-liga döntőjében.

A bergamói csapat már évek óta egyfajta sötét ló az olasz labdarúgásban, amely a csizmaországra általában jellemző taktikus és defenzív stílus helyett gyakran a nyílt és látványos támadójátékra épített. Éppen ezért valahol nem volt meglepő az Atalanta Európa-liga győzelme, hiszen már a múlt heti Olasz Kupa-döntőben is megvoltak a lehetőségeik a fordításra.

Ami Gasperini-t illeti, ő 66 évesen és 117 naposan szerezte meg első trófeáját, ami ráadásul a második legértékesebb kupa az öreg kontinensen (a nemzeti bajnokságokat leszámítva). Az Atalanta eddig csupán egy Olasz Kupát tudhatott magának még az 1962/63-as szezonból, így Bergamóban sem akármilyen szintlépés történt.

Az Európa-liga győztese automatikusan kvalifikálja magát a Bajnokok Ligája következő kiírásába, s miután a koefficienspontok tekintetében Olaszország a második helyen áll, így már korábban eldőlt, hogy a Serie A jövőre 5 csapatot indíthat a legrangosabb európai kupasorozatban. Igen ám, csakhogy az Atalanta jelenleg az 5. helyen áll az olasz bajnokságban, így amennyiben ez változatlan marad, úgy a 6. helyezett Roma lehet a 6. olasz klub a következő BL-szezonban.

Az idei tehát szezon álomszerű megkoronázása volt Gasperini és az Atalanta 8 éves házasságának, mely során a bergamói csapatot sikerült stabilan felzárkóztatni a Serie A élmezőnyéhez. Az pedig, hogy továbbra is Gasperini marad-e a fő karmester, vagy pedig kihasználja a sikert és elfogadja egy nagyobb klub ajánlatát, hamarosan kiderül.

A hétvége mérkőzése

Csúnyábban zárta a szezont a Bayern München és Thomas Tuchel, mint azt bárki is gondolta volna volna. A bajnoki címtől 11 év után megfosztott bajor klub és a végül csak egy szezont kibíró német tréner a hétvégén Hoffenheimbe látogattak, ahol a 6. percben Tel és Davies góljaival már 2-0-ra vezettek. A hazaiak gyorsan szépítettek Beier révén, majd a félidő után Andrej Kramaric 20 perc alatt lerendezte a találkozót, s hármat vágott a sérültjei miatt foghíjasan felálló Bayernnek. A 4-2-es vereséggel a bajorok elveszítették a második helyet is, amit így a Mönchengladbachnak négyet vágó Stuttgart szerzett meg.

A hét nyilatkozata

Az biztos, hogy ma este nagy bulit csapunk, csütörtökön pedig leülök beszélni az elnökkel. Majd meglátjuk, mi történik. Nagyon furcsa helyzetben vagyok, olyan ez, mintha férjként és családos emberként találkoznál az egyik legszebb nővel, akit valaha láttál…”

– nyilatkozta a friss Európa-liga győztes Gian Piero Gasperini a Sky Sport Italia riporterének, aki arról kérdezte, hogy a következő szezonban is bergamói csapat kispadját erősíti-e majd.

7 hír 1 mondatban


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »