Elkészült a telelő erdei fülesbaglyok 2024. évi országos lakossági felmérésének összesítése

Elkészült a telelő erdei fülesbaglyok 2024. évi országos lakossági felmérésének összesítése

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A most elkészült összesítés alapján az összefogás ismét sikeres volt, a beérkező adatokból kiderült, hogy a számolás idején hazánk legalább 638 településén, 1 035 helyszínen, 11 629 erdei fülesbagoly telelt. A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezet, óvodák és iskolák, összesen 431 felmérő vett részt. Ennek köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. Az MME, a média és a lakosság együttműködésének sikerét az is jól mutatja, hogy 2024-ben 130 olyan településről kaptunk információkat, ahonnan 2018 óta minden évben.

A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet.

Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly legalább napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 629 bagoly:

minimum 2 907 250 (!) mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2023/2024-as telelési időszakban.

Hogy ez mekkora szám? Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva):

Hírdetés

mintegy 73 tonna!

A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.

A felmérés egyéb részletei, érdekességei:

ezernél is több baglyot számláltak Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben;idén is Túrkevén nappalozott a legtöbb erdei fülesbagoly: 280 egyed;100 feletti példányszámészlelések:Túrkeve (280),Kisújszállás (170),Kengyel (167),Balmazújváros – Virágoskúti halastavak (145),Martfű (144),Szentegát (140),Mezőtúr (135),Szolnok (134),Karcag (131),Balmazújváros – Nagyhát tanya (124),Liptód (120),Kuncsorba (119),Jászapáti (116),Újszász (112),Hódmezővásárhely (102);Budapesten 10 vizsgált kerületből háromban sikerült összesen 17 erdei fülesbaglyot találni;óvodai és iskolai csoportok is részt vettek a felmérésben:a Vak Bottyán Óvoda és Bölcsőde Sárszentlőrinci Tagintézményének óvodásai;Kádas György EGYMi, Óvoda, Általános iskola, Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola és Kollégium karcagi tagintézménye;a kunszentmiklósi 2.a osztályos tanulók;a szeghalmi Péter András Gimnázium Kollégiuma;a határ túloldaláról, a szerbiai Magyarkanizsáról is kaptunk megfigyelést. A Főtéren és annak környékén 25 erdei fülesbaglyot számoltak.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »