Elemző: ha a Huxit egy politikai játszma a kormány részéről, akkor rettentően kockázatos

Elemző: ha a Huxit egy politikai játszma a kormány részéről, akkor rettentően kockázatos

Ahogy az ismert, az augusztus 20-ai ünnepi héten, miközben az ország az államalapításra és a Szent István-i örökség megünneplésére készült, az Orbán-kormány megkezdte a társadalom felkészítését a Huxitra, az Európai Unióból való kilépésre. 

Ezt a jelenséget egyelőre nehezen tudják hova tenni az elemzők is. Hahn Endre, a Medián ügyvezető igazgatója az Atv Start műsorában például arról beszélt, hogy bár benne volt a levegőben és a közhangulatban, hogy téma lesz Magyarország Unióból való kilépése, de azt nem gondolta volna, hogy „egy kormányközeli publicista” ilyen nyílt frontot nyit majd.

Hírdetés

Ennek ellenére „teljesen valószínűtlennek” tartja, hogy komoly, tudatos szándékról lenne szó a kormány részéről. Azt sem érti, hogy hogyan merülhet fel kampánytémaként a kilépés, miközben a magyar emberek véleménye hosszú évek óta változatlan: a döntő többség – még a Fidesz-tábor 79 százaléka is – maradni szeretne. 

Hahn Árpád szerint az sem igaz, hogy a magyarok csak a pénz miatt akarnának csak az EU-ban, hanem már szinte minden családban vannak olyanok, akik a különböző tagállamokban élnek. 

Ha ez egy politikai játszma a kormány részéről, akkor rettentően kockázatos – magyarázta a Medián ügyvezetője. Mi ugyanis sokkal jobban rá vagyunk szorulva az unióra, mint mondjuk Nagy-Britannia, és még ott is csalódást okozott a kilépés hatására kialakuló helyzet, és nehezen született meg a megállapodás az egyes előjogok megtartásáról. Magyarország sokkal rosszabb, alárendeltebb helyzetben van: ez egy kicsi, sebezhető gazdaság – fogalmazott a szakértő. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »