Elbukott az izraeli arabokkal házasodó palesztinok állampolgárságát tiltó törvény meghosszabbítása Izraelben

Elbukott az izraeli arabokkal házasodó palesztinok állampolgárságát tiltó törvény meghosszabbítása Izraelben

lbukott az izraeli arabokkal házasodó palesztinok állampolgárságát tiltó törvény hatályának meghosszabbítása az izraeli parlamentben, a kneszetben a kora reggeli órákra elhúzódott szavazáson – jelentette az izraeli katonai rádió kedd reggel.

A kormánykoalíció javaslatát 59 képviselő támogatta, 59-en viszont ellenezték az indítványt.

A csak szűk többséggel rendelkező izraeli kormánykoalíció számára súlyos csapást jelentett a parlamenti kudarc.

A törvényt 2003-ban, a második intifáda, vagyis palesztin felkelés idején biztonsági szempontokra hivatkozva alkották meg, hogy megakadályozzák vele a családegyesítés nyomán izraeli állampolgárságot kapó palesztinok részvételét terrortámadásokban. 1993 és 2003 között mintegy 130 ezer palesztin költözött Izraelbe házasodás révén.

Hírdetés

A közvélemény akkori nyomása miatt megszavazták, hogy az 1967-ben elfoglalt területeken élő palesztinok ideiglenesen ne szerezzenek izraeli állampolgárságot Izrael arab állampolgáraival között házasságukkal.

Azóta számos alkalommal demográfiai szempontokkal is indokolták a politikusok a törvény hosszabbítását, hogy ezzel elejét vegyék a ciszjordániai és gázai palesztinok Izraelbe áramlásának, ami szerintük az ország zsidó többségét veszélyeztetné. A biztonsági szervek kimutatása alapján a jogszabály nélkül évtizedenként mintegy 200 ezer palesztin kapna izraeli állampolgárságot vagy tartózkodási engedélyt a 12-es kereskedelmi TV csatorna tudósítása szerint.

Miután nem sikerült meghosszabbítani, és már kedden érvényét veszti a korábbi törvény, a családegyesítés iránti beadványokat ezentúl Ajelet Saked belügyminiszterhez kell címezni, aki átfogó irányelv hiányában kénytelen lesz minden egyes kérelmet megvitatni és megvizsgálni, hogy szerepel-e a családegyesítést lehetővé tevő kivételekben.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »