Elbukott a perui elnök elleni menetrend szerinti alkotmányos vádeljárás, de aligha ez volt az utolsó nekifutás

Elbukott a Pedro Castillo perui elnök ellen indított, immár második alkotmányos vádeljárás helyi idő szerint hétfő éjjel, miután az ellenzéki törvényhozóknak nem sikerült elég szavazatot összegyűjteniük a kongresszusban.

Castillo elmozdításához 87 támogató szavazatra lett volna szükség a 130 fős parlamentben – tájékoztatott az RPP rádióadó. A kongresszus a Twitteren azt írta: 55 képviselő szavazott arra, hogy "erkölcsi alkalmatlanság" miatt menesszék az államfőt. Ötvennégyen nem támogatták az ellenzéki kezdeményezést, tizenkilencen pedig tartózkodtak.

A Perut mindössze nyolc hónapja vezető politikus ellen már másodszor indítottak alkotmányos vádeljárást. Az előző decemberben volt.

Hírdetés

A Castillo elmozdítására törekvő képviselők arra hivatkoztak, hogy az elnök ellen három esetben zajlik előzetes nyomozás korrupció gyanúja miatt. A perui törvények értelmében ezeket az eljárásokat addig nem folytathatják, amíg a politikus hivatalban van.

Castillo azzal érvelt, hogy az ellene indított alkotmányos vádeljárás nem tényeken, hanem "részrehajló, ellentmondásos és meg nem erősített újságírói jelentéseken" alapul. Az elnök szerint médiahadjárat zajlik ellene. A szavazást követően Castillo azt mondta, hogy "a józan ész, a felelősség és a demokrácia győzedelmeskedett".

Castillo falusi tanítóból vált az ország vezetőjévé 2021 júliusában, miután rendkívül szoros küzdelemben legyőzte a jobboldali Keiko Fujimorit. A választást hetekig tartó jogi huzavona követte. A baloldali politikus kormánya azóta állandó hatalmi harcban áll a parlamenttel. Castillo két elődjét is alkotmányos vádeljárással távolították el az elnöki tisztségből. A perui parlament 2017 óta hatszor próbálta meg eltávolítani az éppen hivatalban lévő elnököt erkölcsi alkalmatlanságra hivatkozva, amely szakértők szerint jogi "gumifogalom".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »