Éjszakai műszakot vállalt Robert Fico – képekkel

Éjszakai műszakot vállalt Robert Fico – képekkel

Robert Fico szlovák kormányfő az április 30-ról május 1-re virradó éjszaka éjszakai műszakot vállalt a nyitrakorosi (Krušovce) ZKW Slovakia üzemében. A kormányfő ezzel akarta szimbolikusa és reálisan is támogatni mindazokat, akik a Munka ünnepén háromműszakos, leállás nélküli üzemekben dolgoznak és ezzel támogatják családjukat és az egész társadalmat.

nyilatkozta Robert Fico.

Szlovákia régóta az EU éllovasa az éjszakai munka arányában. Robert Fico emlékeztetett arra, hogy az összes tagállam közül a szlovákok dolgoznak a legtöbbet éjszaka és ugyanez igaz a túlórákra is.

„Szeretnék beszélni a munkaadókkal, hogy mit tehetünk azért, hogy nálunk ennyit dolgoznak az emberek éjszaka. Ha más országokban meg tudják oldani, akkor Szlovákia is kereshetne modellt ezekben az országokban”

mondta a kormányfő.

A túlóradíj összege Szlovákiában jelenleg a minimálbér mértékéhez van kötve.

„Nagyon dühös voltam, hogy a leköszönő kormány befagyasztotta az éjszakai és ünnepnapi munkavégzés prémiumait, mi ezt újra feloldottuk”

hangsúlyozta a miniszterelnök.

„A programnyilatkozatban vállaltuk, hogy 2027-re a minimálbér a nemzetgazdasági átlagbér 60 százalékát kell, hogy képviselje. Ha sikerül, és hiszek abban, hogy sikerülni fog, akkor közel 1000 eurós összeghez fogunk kerülni abban az időszakban”

Hírdetés

mondta Robert Fico.

Ezzel automatikusan emelkednie kellene az éjszakai munkavégzés után járó pótléknak, ami a minimálbér hozzávetőleg 40%-át teszi ki.

A miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: megérti a munkaadók kifogásait is, akik számára az éjszakai munkavégzés magasabb pótdíja megnövekedett bérköltség-igényt jelent. Erről a témáról a munkaadókkal is szeretne beszélni.

„Nem akarunk olyan döntést hozni, amely ártana a szlovák gazdaságnak. Egyensúlynak kell lennie a munkavállalók érdekei között, akiket különösen szeretnék képviselni, és a munkáltatók érdekei között, amelyekkel törődnöm kell, mert minden ésszerű miniszterelnök értékeli azokat a munkáltatókat, akik munkahelyeket teremtenek, és akik a gazdaságot alkotják, és akik Szlovákia gazdasági növekedéséért felelősek”

hangsúlyozta Robert Fico.

A kormányfő nem most először fogta meg a munka nehezebbik végét, mint mondta, hasonló küldetést teljesített már Malackán is.

Úgy gondolom, hogy a politikusoknak tapasztalniuk kellene, hogy az emberek valójában mit csinálnak az életben”

jegyezte meg a miniszterelnök.

Hozzátette: személyes tapasztalatait az igényes fizikai munkával kapcsolatban kamatoztatni tudja a munkaadókkal való tárgyalások során.

„Hitelesebb érvelést tudok majd felhozni, mintha nem tapasztaltam volna.”

A nyitrakorosi üzem a ZKW csoport tagja, amely az innovatív prémium világítási rendszerek és elektronika specialistája. Az autóipar egyik vezető stratégiai partnere. Szlovákiában több mint 3000 embert foglalkoztat, és a Nyitrai régió második legnagyobb munkáltatója.

Körkép.sk/Kormányhivatal-sajtóhír


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »