PS: A határozat elfogadása az első lépés a kulturáltabb politizálás felé

PS: A határozat elfogadása az első lépés a kulturáltabb politizálás felé Mészáros Richárd2024. 05. 21., k – 15:24

Az ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS) nagyra értékeli, hogy a parlament egyhangúan fogadta el a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni merényletet elítélő határozatot. Ez lehet az első kis lépés a kulturáltabb politizálás felé – jelentette ki Michal Šimečka, a PS elnöke, a parlament alelnöke.

„Bízom benne, hogy a határozat egyhangú elfogadása hozzájárul ahhoz, hogy a most zajló és a későbbi parlamenti ülések is civilizált, korrekt és tárgyilagos légkörben folyjanak” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján.

Ugyanakkor úgy véli, továbbra is érvényes, hogy a demokráciához erős ellenzékre, szabad és független sajtóra és erős polgári társadalomra van szükség. A PS továbbra is aktív, határozott, tisztességes és tárgyilagos ellenzéki politikát fog folytatni” – szögezte le.

Šimečka elmondta, a PS több módosítást is kezdeményezett a határozati javaslat szövegében a házbizottság kedd reggeli ülésén. „A végső változatot annak a minimumnak tekintem, amelyben az összes párt képes volt egyetérteni, és mindegyik véleményét tükrözi” – tette hozzá. A házbizottság ülését konstruktívnak nevezte, azt viszont sajnálja, hogy nem valósult meg a keddi kerekasztal-találkozó az elnöki palotában.

Kapcsolódó cikkünk

Hírdetés

Elítélte kedden a parlament a Robert Fico (Smer) kormányfő ellen elkövetett merényletet, és a gyűlölködés beszüntetésére szólított fel. 

A határozat szerint az emberek nem válhatnak gyűlölködés célpontjává a politikai nézeteik miatt. A kormánypárti képviselők által beterjesztett határozati javaslatot egyhangúan fogadta el a parlament.

„A szlovák parlament megdöbbenéssel és mély aggodalommal értesült a Robert Fico kormányfő elleni merényletről, melyet nyilvánvalóan politikai indíttatásból követtek el, és a lehető legélesebben elítéli a történteket. A parlament elutasít mindennemű erőszakot, és különösen ezt az erőszakos cselekményt, melyet a merénylő csakis azért követett el, mert a politikai nézetei eltérnek a kormányétól” – olvasható a határozatban.

A parlament felszólította az összes pártot, a médiát és a civil szervezeteket, a közjogi méltóságokat és a közszereplőket, hogy fogadják el a parlamenti választás eredményét és ne keltsenek gyűlöletet a demokratikusan megválasztott, legitim kormánnyal szemben, a társadalmi megbékélés elősegítésére törekedjenek, és hagyjanak fel a gyűlölködő retorikával.

A parlament leszögezte, hogy a munkájukat felelősen végző és kritikus nézeteket megfogalmazó újságírók szerepe nélkülözhetetlen az egészséges társadalomban, de munkájuknak a tényeken kell alapulniuk, nem a gyűlöletkeltésen. „Az emberek nem válhatnak támadások célpontjává a politikai nézeteik miatt, mivel a pluralitás, a sokféleség és az eltérő nézetek elfogadása a szabad és demokratikus társadalom alapját képezik” – áll a nyilatkozatban.

A határozat javasolja a kormánynak olyan biztonsági intézkedések bevezetését, amelyek megakadályozzák a közjogi méltóságok és a lakosok elleni további erőszakos, politikai indíttatású támadásokat. A törvényhozás gyors felépülést és a kormányfői posztra való mihamarabbi visszatérést kívánt Robert Ficónak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »