Együtt a zoboralji gyermekekért

Együtt a zoboralji gyermekekért

Október 3-án, csütörtökön Alsóbodok község adott otthont annak a találkozónak és keretbeszélgetésnek, mely az Együtt a zoboralji gyermekekért címmel került megrendezésre. Délután öt órára gyülekeztek a helyi kultúrházban az alsóbodoki szülők és gyermekeik, a zoboralji magyar iskolák igazgatói és pedagógusai, valamint a VIDÉO alapítvány képviselői.

A keretbeszélgetés az iskolabuszt biztosító VIDÉO Alapítvány, mint támogató; Alsóbodok község önkormányzata, mint lebonyolító; a Gímesi Alapiskola magyar tagozata, mint támogatott; és a szülők gyermekeikkel együtt, mint kedvezményezettek közötti találkozóként valósult meg.

E találkozó alkalmával az érintettek megismerhették az iskolabuszt működtető modellt, melynek mind a négy  felsorolt résztvevő pótolhatatlan eleme.

A beszélgetés azért is volt fontos, mert a közelmúltban valótlanságok terjesztésével próbálták a négy résztvevő közötti bizalmat megbontani és a jól működő diákszállítási együttműködést megzavarni.

E keretbeszélgetésen kiváló alkalom kínálkozott arra, hogy a szélesebb érintett közönség is megismerkedhessen az iskolabusz működtetésével és kérdéseket tehessen fel az iskolabuszt fenntartó VIDÉO Alapítvány, illetve a támogatott alapiskola képviselőinek is, tisztázandó ezzel a korábbi káros információk megalapozatlanságát.

Ürge Tamás, Ladányi Lajos, Maga Judit, Gálik Marietta (Fotó: Jancsó Badacs Károly)

Az eseményen Gálik Marietta, az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója fogadta az egybegyűlteket. Az esemény nyitóprogramja a helyi gyermekek szereplésével zajlott. Csámpai Noémi és Matyó Szofia verset szavaltak, Gálik Dóra pedig furulyajátékkal lepte meg a közönséget. A Gyepes Lea és Matyó Szofia duó egy zoboralji népdal előadásával zárta a diákok műsorát, mely után Gálik Marietta igazgató tolmácsolta Paulisz Mariánnak, Alsóbodok község polgármesterének gondolatait, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem vehetett részt a találkozón. A levélből kiemelte:

„Szeretném megköszönni minden téren a támogatóknak, a kedvezményezetteknek, a szülőknek, hogy közös erővel, ezzel a tevékenységgel gyermekeink kényelmesen és biztonságosan látogathatják a magyar iskolákat. Miért is fontos ez? Tudjuk, hogy Zoboralja szórványrégió és csak közösen tudjuk biztosítani gyermekeink jövőjét. Ehhez mindenkire szükség van, legyen ez a fórumbeszélgetés egy megerősítő pont a zoboralji gyermekeknek, ahol a fő cél, hogy mint kis közösség összefogjunk és mellőzzük a dezinformációkat és az egyéni érdekeket.“

Balázs Lilla, a Petőfi Program ösztöndíjasa (Fotó: Jancsó Badacs Károly)

Paulisz Marián levele felolvasása után Gálik Marietta Ürge Tamásnak, a VIDÉO Alapítvány kuratóriumi tagjának adta át a szót, aki a beszélgetés műsorvezetői feladatát látta el. Ürge Tamás üdvözölte Balázs Lillát, a Petőfi Program Zoboralján tevékenykedő ösztöndíjasát, aki bemutatkozásképpen a gyermekeknek egy rövid mesét adott elő, majd a tárgyalás idejére elvonult velük külön foglalkozásra.

Ürge Tamás Ladányi Lajosnak, a VIDÉO Alapítvány kuratóriumi elnökének adta át a szót, aki felszólalásában kifejtette:

Hírdetés

„A VIDÉO Alapítvány 1990-ben jött létre. Nyári táborokat szervezett, nagyon sok alkalommal voltak ezek a nyári táborok Alsóbodokon. Ami az alapítvány alapítója, Fridetzky János éleslátásának köszönhető, hogy ha nincs magyar iskola, nincs magyar gyerek, akkor nincs magyar jövő. Ő mindent ebben mért le, minden politikai, kulturális, társadalmi megmozdulást. Ő már az alapítvány megalakulásakor – hiszen ezért jött létre az alapítvány – egy külön városi buszt támogatott, hogy Pozsonyban és környezetében szedje össze a gyerekeket és a pozsonyi Duna utcai magyar alapiskolába szállítsa. Most harminc éve, hogy ez így működik Zoboralján is. 1994 óta zajlik a gyerekek buszoztatása a magyar iskolába. Ez alatt az idő alatt 3 iskolabusz működött Zoboralján. Ezt azért tartom fontosnak elmondani, mert ezek a dolgok nem maguktól működnek. Ez egy nagyon bonyolult háttérmunka és különböző tevékenységek összehangolásának eredménye. Legalább 15 busz volt, amelynek a megvásárlásában, üzemeltetésében, az utaztatás lebonyolításában részt vettünk országszerte. A tevékenység, amit most a Rákóczi Szövetség végez, egy nagyon fontos misszió, 80 iskolabuszt működtet. Erdélyben és Felvidéken. A Rákóczi Szövetség számunkra a gyermekek buszos szállíttatásában a legnagyobb partner, mivel támogatást nyújt a buszok fenntartására, üzemeltetésére, illetve a VIDÉO Alapítvány már beüzemelt buszai mellé továbbit is biztosít.“

Maga Judit, a Gímesi Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója kifejtette:

„Én visszamennék 2019-re, akkor jöttek az első gyerekek hozzánk Alsóbodokról, augusztus végén telefonált nekem egy apuka, hogy befogadjuk-e a gyerekeiket, ugyanis megszűnt Pogrányban az iskola, ahová jártak, és így nem tudnak a gyerekeik hova menni magyar iskolába. Természetesen örömmel mondtunk igent. Nem örültünk annak, hogy megszűnt Pogrányban az iskola, de örültünk annak, hogy hozzánk jönnek a gyerekek. Azért, hogy ezt bebiztosították, hogy a gyerekek hozzánk tudnak jönni, a legnagyobb köszönet az alsóbodoki polgármester úrnak jár, mert ő volt az, aki a saját pénzén vett buszt, üzemeltette és ő, illetve az alpolgármester úr hordta a gyerekeket, amit köszönünk nekik, mert tényleg másképp nem tudtak volna ezek a gyerekek hozzánk jönni. Örülünk, hogy a gyerekek itt vannak, mert ügyesek és abból a szempontból is jó és fontos, hogy nálunk vannak, mert fél Zoboralja Gímesen találkozik. Ott vannak az alsóbodokiak, a pogrányiak, Lédecről is van gyerekünk, Zsére, Kolon, Gímes is képviseltetve van. Tehát ez tényleg egy gyűjtőiskola, ahol fél Zoboralja gyerekei ott vannak. Az utaztatás pedig létfontosságú, mert ha nem lenne mivel utazniuk ezeknek a gyerekeknek, akkor kilencven százalékuk szlovák tannyelvű iskolába menne. Ha a szülő nem tudná bebiztosítani a gyerek más faluba való utaztatását, akkor a falujában kellene megoldást keresnie és az a szlovák tannyelvű iskola lenne.“

Ladányi Lajos, Maga Judit, Gálik Marietta (Fotó: Jancsó Badacs Károly)

„Ennek most nagyon örülünk, hogy ezt sikerült megoldani így, mert, ugye úgy volt, hogy szeptembertől a Rákóczi Szövetség biztosította busszal jönnek a gyerekek. Ugyanis volt megbeszélésünk a Rákóczi Szövetség elnökével, amelyen ilyen egyezségre jutottunk. Mivel ő tudta, hogy szükségünk van iskolabuszra – tehát Bodoknak, Kolonnak, Pogránynak – és mivel 12 gyereket kell szállítani, tehát ezáltal a nagyobb buszra, a 17 személyesre volt szükségünk. Ezért úgy egyeztünk meg a VIDÉO Alapítvánnyal, hogy azt a buszt, ami azelőtt Nagycétényben volt és az ottani óvodába hordta a gyerekeket, megkapja Alsóbodok. Nagycétény pedig helyette kap a Rákóczi Szövetségtől egy új buszt. Tehát az a busz most már ott van Nagycétényben és ami azelőtt Nagycétényben volt, azaz a VIDÉO Alapítványé szállítja a gyerekeket hozzánk.“

Gálik Marietta, az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója kifejtette:

„Nekünk is szükségünk van erre az iskolabuszra, mármint az alsóbodoki alsó tagozatnak, mert hozzánk is járnak Pogrányból és Gesztéről gyerekek. Jelenleg négy gyerek látogatja az iskolánkat, amikor jön vissza reggel Gímesről az autóbusz, akkor ezeket a pogrányi és gesztei gyerekeket a polgármester úr ezzel a busszal hozza az iskolánkba.“

Ezt követően a jelenlévő szülők is feltehették kérdéseiket, elmondhatták véleményüket az elhangzottakkal, illetve az iskolabusz működtetésével kapcsolatban.

A fórumon felmerült az a felvetés is, mely negatív híresztelésként terjedt a zoboralji magyarság körében, hogy az iskolabuszokkal a Gímesi Alapiskolától vonnák el a gyerekeket a Nagycétényi Alapiskola javára és azzal a gímesi iskola megszűnését okoznák. Megnyugtatólag hatott a VIDÉO Alapítvány képviselője, Ladányi Lajos részéről elhangzott kijelentés, hogy az alsóbodoki és pogrányi gyerekek Gímesi Alapiskolába való szállítását a VIDÉO Alapítvány mindenkoron ösztönözte és támogatta, hogy azzal a gímesi iskola által a magyar oktatás jelenlétét a ma már Észak-Zoboraljának számító térségben megtartsák és a jövőre nézve a magyar jelenlétet is biztosítsák. A déli zoboralji régiót pedig a Nagycétényi Magyar Tannyelvű Alapiskola képviseli és oda az ottani iskolabusz a gyermekeket Kálazról, Bábindalról és Csehiről szállítja.

Ez az északi és déli régióra osztott modell az, amellyel a leghatékonyabban megoldható a magyar gyerekek környező falvakból való legrövidebb és leggyorsabb eljuttatása az adott magyar iskolába.

Ez a modell az, amelyre hosszú távon épít partnerként a Rákóczi Szövetség és a nemzetpolitikai partnerek. Ezért minden olyan híresztelés, hogy ez a működési modell valamely iskola kárára lenne, homlokegyenest szembemegy a józan ésszel.

Az alsóbodoki szülők megszólalásaiból érezhető volt, hogy fontosnak tartják ezt a lehetőséget és köszönetüket fejezték ki az alsóbodoki önkormányzatnak, a VIDÉO Alapítványnak és a Rákóczi Szövetségnek. Ugyanakkor a résztvevők kifejezték igényüket, hogy a jövőben is szeretnének hasonló találkozókat, amelyeken a megmaradásunkat érintő kérdéseket közösen megvitathatják.

(Jancsó Badacs Károly)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »