Egyre többeket fenyeget elszegényedés: már kétszámjegyű a pénzromlás Szlovákiában

Egyre többeket fenyeget elszegényedés: már kétszámjegyű a pénzromlás Szlovákiában

A márciusi adatok szerint az évközi infláció 10,4 százalék, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 12 hónap alatt több mint 10 százalékos pénzromlást mértek Szlovákiában – derült ki a statisztikai hivatal adataiból.

A részletes adatok azt is megmutatják, a drágulás egyik meghatározó szereplője az élelmiszerek voltak, itt éves összehasonlításban 12 százalékos volt az áremelkedés, ebben leginkább a kenyér, tej, tojás, sajtok és az olajak árszínvonalának növekedése játszott közre. 

Emellett pedig az energiaárakról sem szabad megfeledkeznünk, valamint az első tavaszi hónapban az üzemanyagár is tovább növekedett. 

Hírdetés

Éppen ezért elméletileg ésszerű, hogy a kormány éppen a legszegényebbeknek kíván segítséget nyújtani, más kérdés miért tart ennek beindítása ilyen sokáig. Az idő ezen a téren különösen fontos, hiszen a szegénységben élők már hónapok óta magasabb árakat fizetnek az üzletekben, a szolgáltatásokért, ezt az összeget pedig valahonnan elő kell teremteniük vagy el kell venniük.

Tegyük hozzá, a nyilvános adatok szerint Szlovákiában minden hatodik állampolgár a szegénység határán vagy az alatt él, tehát közel egymillió ember szorulna égető segítségre.

Nyilvánvaló, bármilyen lesz a kormány tervezett programja ezen a téren, csak egy részüket fogja elérni, mert minden megszólalásában erre figyelmeztet Heger kormányfő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »