Egyre több vért adnak a magyarok

Egyre több vért adnak a magyarok

A 2022-es évhez képest tavaly 15 ezerrel több véradás történt idehaza, ami négyszázalékos emelkedést jelent.

Emelkedett az évente több alkalommal vért adók száma Magyarországon: tavaly összesen 411 925-ször adtak vért, ami a 2022-es évhez képest több mint 15 ezerrel több véradást és négyszázalékos emelkedést jelent – áll az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) közleményében.

Az OVSZ az idei évet Kubányi Endre emlékének szenteli, aki száz évvel ezelőtt, 1924-ben alapította meg Magyarország első véradó állomását Pécsett, majd nem sokkal később az első hazai véradó szolgálatot is létrehozta Budapesten. A sebészorvos, egyetemi tanár volt az, aki tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést, az ország első véradó központját pedig egy szobában alakította ki, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat a vértranszfúzióval kapcsolatban.

Hírdetés

A centenárium alkalmából az OVSZ országszerte számos eseménnyel emlékezik meg Kubányi Endre életéről és munkásságáról, továbbá a transzfuziológia történetéről és a vérellátás fejlődéséről. Az 1983-ban, 89 éves korában elhunyt orvos tiszteletére októberben, születésnapjának évfordulóján egy szakmai emléknapot is szerveznek. Az emlékév fő üzeneteként a véradás fontosságára hívja fel a figyelmet az OVSZ, mivel ahogy a közleményben fogalmaznak: „a vér csak vérrel pótolható”.

Az emlékév egyik fénypontja a véradók dalának (Csak egy hős a címe) bemutatója lesz – sok neves előadóművész részvételével. Az OVSZ ezzel a dallal szeretné kifejezni a köszönetét az önkéntes véradóknak a betegellátásban nyújtott önzetlen segítségükért.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »