Egyre több állástalan talál magának munkát

Egyre több állástalan talál magának munkát

Szeptemberben tavaly május óta nem látott szintre, 7,09 százalékra esett vissza az állástalanok aránya Szlovákiában. Az egyes régiók között azonban látványos különbségek vannak. Továbbra is az ország délkeleti járásaiban a legrosszabb a helyzet.

„Az állástalanok száma bizonyos mértékig az aktuális járványhelyzetet követi, a lényeg azonban, hogy az elmúlt hónapban kevesebben voltak munka nélkül, mint egy évvel korábban” – mondta el Milan Krajniak munkaügyi miniszter, aki szerint sikerült stabilizálni a munkapiaci helyzetet. A Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVAR) legfrissebb felmérése szerint szeptember végén 210 ezer állástalan volt a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, csaknem 14 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A tárcavezető elmondta: jó hír, hogy egyre több a szabad munkahely is. A munkáltatók szeptemberben 76 ezer állást kínáltak. „A munkapiac működik, akik így korábban elvesztették az állásukat, most jó eséllyel találhatnak újat” – állítja Krajniak. Csak az elmúlt hónapban majd 17,5 ezer ember talált magának munkát, 5 ezerrel több az előző év azonos időszakához képest. „Ennél is jobb hír azonban, hogy az elmúlt évhez képest 824 frissen végzett középiskolással kevesebb kérte felvételét a munkaügyi hivatalok nyilvántartásába, ami azt bizonyítja, hogy ma már a pályakezdők is gyorsabban találnak maguknak munkát. Az elmúlt hónapban 37 ezer olyan szabad állást kínáltak, amelyek a pályakezdők számára is alkalmasak voltak” – tette hozzá a miniszter.

Hírdetés

Idén ráadásul már a tömeges elbocsátások sem jelentettek akkora kihívást, mint tavaly. Míg a múlt év első kilenc hónapjában ezek több mint 8300 állást veszélyeztettek, az idei év azonos időszakában nem egész 6200-at. „Ez azonban nem jelenti azt, hogy ennyi embertől válnak meg a munkáltatók, hiszen az állami segítséggel többnyire sikerül elkerülni a tömeges elbocsátást” – állítja Krajniak. Szerinte a legrosszabb helyzetről továbbra is az ország délkeleti járásaiból számolhatnak be. E hónaptól ezért egy újabb programot hirdettek meg. Az erre fordított 52 millió euróból 14 ezer új munkahelyet szeretnének létrehozni, előnyben részesítve a délkeleti járásokat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »