Egyházmegyei ministránstalálkozót tartottak Nyíregyházán

Egyházmegyei ministránstalálkozót tartottak Nyíregyházán

Április 23-án a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda adott otthont a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ministránstalálkozójának. A program a hagyomány szerint püspöki szentmisével kezdődött.

Az iskola kápolnájában bemutatott szentmisén részt vett Kálmán József egyházmegyei ministránsreferens, a ministránsokat elkísérő papok, valamint az egyházmegye papnövendékei.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentbeszédében hálát adott Istennek, hogy meghívta a papokat az ő szolgálatára, de minden embert is meghívott a vele való közösségre, az örök életre, és arra, hogy építsék Isten országát. E meghívás szól a ministránsoknak is, akik emellett arra is meghívást kaptak, hogy Jézus közelében szolgáljanak a szentmisén, a szertatásokon. A pap után ők vannak a legközelebb Jézushoz. Jézus számít rátok! – hangsúlyozta a főpásztor. – Bár a szentmisét ministránsok nélkül is be lehet mutatni, az asszisztencia, a ministránsok Istenhez méltó, szép magatartása növeli Isten dicsőségét. A ministrál szó latin eredetű, és azt jelenti: szolgálni – ennek értelmében a papok is ministrálnak, vagyis szolgálnak Jézusnak.

A püspök elmesélt egy történetet, miszerint Nagy Sándor ókori hadvezér rákiáltott egy a csatából megfutamodó katonára: „Katona, mi a neved?” „Sándor” – hangzott a válasz. „Akkor vagy a nevedet vagy a magatartásodat változtasd meg, mert azzal a névvel, hogy Sándor, nem futunk el a csatából.”

Palánki Ferenc hozzátette: Ha Krisztus katonái, vagyis keresztények vagyunk, akkor nem futhatunk el a „csatából”, a küldetés elől. Magatartásunkat úgy kell formálnunk, hogy méltó legyen ahhoz, akit szolgálunk.

A főpásztor a Szentírásra alapozva kifejtette: nemcsak a különleges képességűeknek szól a meghívás, hanem mindenkinek. Csak azon múlik, hogy ki mennyire szeretne szolgálni Jézusnak, mennyire van ott a szíve, mennyire képviseli Jézust.

A szentleckében hallottuk, hogy Péter és János „írástudatlan és tanulatlan emberek” voltak (ApCsel 4,13). Ennek ellenére mégis apostolok lettek, Jézus meghívta őket, és küldetést adott nekik. Érdekes, hogy az emberek „rájuk ismertek, hogy Jézussal voltak”.

Fölismerik-e bennetek, a szolgálatotokon, viselkedéseteken, hogy Jézus tanítványai vagytok? – tette fel a kérdés a megyéspüspök. – Fölismerik-e rajtunk a Jézustól kapott küldetést, amely így szól: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.” (Mk 16,15)

Jézus a feltámadása után Mária Magdolnával találkozott először, akiből annak idején hét ördögöt űzött ki (vö. Mk 16,9). Kiből lehet tehát küldött, tanítvány? Nem az előélet, a képességek számítanak, hanem Jézus Krisztus meghívása. Ő mindannyiunkat szeret, és így ad nekünk is küldetést. Amikor megjelent a tanítványoknak, szemükre vetette, hogy nem hittek a küldötteknek; ennek ellenére nem megdorgálta, hanem megbízta, meggyógyította, megerősítette őket a találkozás élményével, erőt adott nekik, s később elküldte a Szentlelket, hogy a tanítványok képesek legyenek a szolgálatra, az életüket is odaadva Isten országáért.

Hírdetés

A ministránstalálkozó is segít benneteket, hogy megerősödjetek hivatásotokban, hogy Jézus dicsőségét hirdethessétek a magatartásotokkal, életetekkel, jóságotokkal, szeretetetekkel – tette hozzá Palánki Ferenc püspök. – Sok rossz van a világban, de ha ezen kezdünk siránkozni, nem jutunk sehová. Ha viszont elkezdjük tenni a jót, megtapasztaljuk, hogy ebben is milyen sokan mellénk állnak. És akkor nem kell ránk szólnia az Úrnak: „Ilyen névvel nem futunk el a csatából! Vagy a magatartásodat, vagy a nevedet változtasd meg!”

A szentmisét követően a ministránsok csoportokba rendeződve hat állomáson különböző feladatokat oldottak meg: összemérhették Szentírás-, hittanismereti tudásukat, valamint ügyességi játékokon is részt vehettek.

Az állomásokon a jelen lévő lelkipásztorok fogadták a fiatalokat, akik érdeklődve hallgatták az egyházmegye kispapjai – Nyeste Tamás, Tatár Bálint, Mokánszki Máté – tanúságtételét is, akik többek között arról beszéltek, hogy milyen volt ministránsként szolgálniuk, és ebből hogyan született meg a papi hivatásuk.

A délelőtt zárásaként a Szent Imre-plébánia és a Szent Imre-iskola fiataljai táncoltatták meg a résztvevőket, mindenki örömmel bekapcsolódott.

A táncos csapat egyik tagja, Lukács Antal tanúságtételét is meghallgathatták a ministránsok.

A program ebéd után játékos vetélkedővel folytatódott, majd ünnepi vesperással zárult.

A bővebb beszámoló ITT olvasható.

Szöveg és fotó: Kovács Ágnes

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »