Egy Praga V3S-szel a Föld körül

Egy Praga V3S-szel a Föld körül

Ha volt katona, ha nem, egy Praga V3S teherautó sok férfi szívét meg tudja dobogtatni. A csehszlovák tehergépkocsi sokféle felépítménnyel készült, van dobozos változata is, melyben értelemszerűen lakni lehet. Hadgyakorlaton, de akár egy világ körüli úton is.

E sorok megjelenése Gaál János és Németh Pál valahol Törökországban autózik egy 50 éves Praga V3S-szel, vagy, ahogy a katonaviselt emberek túlnyomó többsége ismeri, „vétrieskával”.  A V3S a vojenský třítunový speciál – katonai háromtonnás speciális jármű rövidítése, és egy összkerékhajtású 6×6-os terepjáró teherautóról van szó. Május 27-én, estefelé, amikor a szlovák fővárosban Alvaro Soler koncertjén sikoltoztak a tinilányok, ők sikoltozás nélkül, egy Instagramra kiakasztott videóval tudatták: indulnak.

Miért egy Praga V3S-szel indultak világ körüli útra? – kérdeztem Gaál Jánostól, mire azt felelte: „Ez volt otthon.”

Gaál János cégével az is találkozott, aki nem tudja, hogy találkozott vele, ugyanis kültéri reklámmal foglalkozik. Az 52 éves, csöllei, háromgyermekes családapa tíz éve vásárolt egy Pragát, akkor még nem ismerték egymást az 59 éves, nyárasdi Németh Pállal. E sorok írója Lada fan, át tudja érezni, mit jelenthet egy negyvenes férfi számára egy vétrieska birtoklása. A Lada Nivát is sokan megnézik, megtapogatják a parkolóban, de ilyen autót vásárolni akkora önsorsrontás, hogy csak kevesen teszik meg. Az egykori katonai híradós V3S-szel ugyanígy van, csak azt még több kerül gatyába rázni.

„Ahogy az autó, Eliška jelen formájában kinéz, az Pali bácsi érdeme, ő volt a restauráló mester. Az autó jelen formájában közös gyermekünk, mindent mi terveztünk benne” – idézi fel az öt hónapig tartó felújítási folyamatot Gaál János, melynek során eleinte csak nappal, utóbb éjjel-nappal dolgoztak.

Ebből az autóból a prototipus 1952-ben készült el, sorozatgyártása a következő évben indult meg, és egészen 1990-ig tartott. Ez idő alatt mintegy 130 ezer darabot gyártottak belőle, elsősorban a Csehszlovák Néphadsereg részére, de exportálták a szocialista tábor országaiba is. Így alkatrészt szerezni hozzá nem lehetetlen, csak utánajárást igényel.

Hírdetés

Mindent magunk végeztünk. Ebben nagy segítségünkre volt az internet, de természetesen régi katalógusokból, újságokból is tájékozódtunk, vagy a Facebookon kértünk tanácsot”

– mondta lapunknak Gaál. A meglevő és a beszerzett alkatrészekből a motort eredeti állapotára állították vissza. Érdemes megnézni a motorteret, ilyen patika állapotú vétrieskát ritkán lát az ember.

Az autó híradós szekrényéből komfortos legénylakást varázsoltak. A mai ingatlanviszonyok mellett, ha az Andrássy úton leparkolnának vele, szerintem garzonnak is kiadhatnák. A tárhely egy részét alkatrészek és szerszámok foglalják el, hátha történne valami út közben, de van benne a lakókocsikban alapnak számító hűtő is.

Az expedíció során itt fognak lakni, persze, szállodákat is igénybe vesznek, de csak jókedvükből, rászorulva nincsenek.

„Öregkoromra Vlagyivosztokba akartam menni, de rájöttem, hogy sosem lesz három összefüggő hónapom utazgatásra. Így a világ körüli utat több részletben fogom megtenni. Ősszel rábeszéltem Palit is az útra. Mindenki őrültségnek tartotta, a covid, utóbb a háború miatt, de mondtuk, hogy mi megyünk” – vázolta az expedíció hátterét Gaál János. Elsőként a Pozsony-Azerbajdzsán szakaszt kívánják megtenni, majd az autót hátrahagyják, és Bakuból folytatják az utat. „Pali bácsi nagy Forma-1 rajongó, úgy időzítettük az utat, hogy az Azeri Nagydíjat elérjük” – tette hozzá.

Majd innen Üzbegisztánon és Kazahsztánon át, Mongólia érintésével Kínán kívánnak átkelni. Itt kontérnerbe zárnák Eliškát, és teherhajóval vinnék Amerikába.

Útjukat a közösségi médiában is dokumentálják, a filmeket utóbb szeretnék egybeszerkeszteni. A vállalkozásnak szponzorok nélkül vágtak neki. Az Azeri Nagydíjra június 12-én kerül sor, addig kellene odaérniük Bakuba. Biztosan nem csak a Forma-1 rajongók irigylik őket, hisz esetükben a megtett út sokkal érdekesebb, mint a cél maga.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »