Egy évtizedes káosz után 130 dollárig drágulhat a kőolaj

Egy évtizedes káosz után 130 dollárig drágulhat a kőolaj

Kaotikus évek jöhetnek az olajpiacon egyes elemzők szerint. Egy friss vélemény alapján ugyanis 35 és 130 dollár között ingadozhat a kőolaj világpiaci ára, és a legfontosabb szempont az lesz, a kereslet vagy az új beruházások futnak-e előbb csúcsra.

Nagyon különös, kaotikus évek jöhetnek az olajpiacon – mondják a Castleton Commodities International nevű nyersanyagpiaci kereskedési csoport elemzői, írja az Origo.

A cég vezetője szerint ugyanis a következő néhány évben 35 és 130 dollár között mozoghat a kőolaj világpiaci ára.

William Reed II úgy véli, a legfontosabb szempont az lesz, hogy a kereslet vagy az új termelési beruházások érik-e el először a csúcsot, hogy aztán csökkeni kezdjenek – írja az Oilprice.com.

A fenti előrejelzésből az látszik leginkább, hogy elképesztően bizonytalanok az előrejelzések, vagyis jelenleg még az sem világos, hogy hozzávetőleg milyen irányba mozdulhat el az olajpiac a következő években.

Az sem könnyíti meg az elemzők helyzetét, hogy a legnagyobb ipari szereplők is egymásnak ellentmondó véleményeket tesznek közzé. Tavaly például sokan úgy vélték, hogy a globális olajkereslet növekedése véget ért, és egyértelműen eljött az energiapiaci fordulat, tehát a világ elmozdult a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Aztán a helyzet megváltozott, és most már a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is azt mondja, hogy várhatóan nőni fog a kereslet. 

Hírdetés

Egy dologgal kapcsolatban viszont nincs vita, jelesül, hogy ha a kitermelők visszafogják a beruházásaikat, akkor a kínálat is csökkenni fog. Az elmúlt hónapokban pedig épp ezt láthattuk.

A koronavírus-járvány az olajszektort is arra kényszerítette, hogy a termelők visszafogják a beruházásokat.

Ami viszont bonyolítja a helyzetet, hogy itt nemcsak egy szimpla gazdasági ciklusról van szó, hanem az energiacégek igyekeznek folyamatosan elmozdulni a megújulók felé, vagyis strukturális elmozdulást láthatunk. 

Ráadásul egy holland bíróság például konkrétan kötelezte a Shellt arra, hogy fogja vissza az olaj- és gázkitermelését.

Az tehát világos, hogy az olajkínálat csökkenő trendet mutat, ez pedig az árakon is meglátszik. Sőt, olyan ütemben csökkent a kínálat, hogy még az IEA is a termelés felpörgetését kezdte javasolni, pedig a szervezet korábban épp az új feltárások visszafogása mellett érvelt. Ez szintén azt bizonyítja, hogy milyen jelentős bizonytalanságok vannak épp a piacon.

Összességében az látszik, hogy a drágulás sokkal válószínűbb, mint a jelentős árcsökkenés. 

A Castleton által jelzett 35 dolláros árfolyam tehát egyelőre nem tűnik reális forgatókönyvnek, ehhez ugyanis az kellene, hogy a közeljövőben nagyon jelentős új olajkínálat jelenjen meg. Ami viszont biztosnak tűnik, hogy a következő néhány év rendkívül izgalmas (és árfolyamkilengésekkel teli) időszakot hoz az olajpiacon – és valószínűleg az egész energiapiacon is.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »