Egészségsarok: Mit eredményez(het) az alváshiány?

Egészségsarok: Mit eredményez(het) az alváshiány?

Sokan nem is tudatosítják hogy a napi szintű kiadós alvás mennyire fontos a szervezet számára.

Hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy az alvás elhanyagolható. Ám, az embernek szüksége van pihenésre, ahogy a kikapcsolódásra is. Erre figyelmeztet a Szlovák Közegészségügyi Hivatal, mely szerint elegendő éjszakai pihenés nélkül veszélybe kerül az egészségünk.

„Az alvás minősége és mennyisége visszahat a mentális és a fizikai egészségre, ami idővel befolyásolja az életminőséget”

–  áll a hivatal közleményében.

Mint állítják, egy  felnőtt embernk naponta körülbelül hét-nyolc órát kellene aludnia. Ennek hiánya hosszútávon súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Az alvás-ébrenlét ciklus, valamint annak megfelelő és rendszeres betartása a betegségek kialakulása szempontjából is elengedhetetlen.Alvás közben ugyanis csökken az ember vérnyomása. Így ha valaki nem pihen eleget, az idővel hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

A tartós alváshiány az immunrendszer legyengüléséhez vezet(het). Ennek következtében az érintett személy fertőzéseket is gyakrabban kap el, ami súlyosabb lefolyású betegséghez is vezethet, figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal.

Hírdetés

Az alvás az agyműködés szempontjából egyaránt fontos. A kevés pihenés szerepet játszik az érzelmek feldolgozásában, illetve az ember mentális egészségében. Ez utóbbival kapcsolatban:

amennyiben az ember nem pihen eleget, idővel feszültebbé válhat, elveszítheti koncentrációkészségét, de akár kedvtelenség, lehangoltság is jellemezheti az érintettet

– állítja a szakértő, aki szerint mindez problémákat eredményezhet a magánéletben és a munkahelyen, ami jelentős következményekkel járhat.

Az alváshiány további kockázataként cukorbetegség is kialakulhat.

Tanácsok alváshiány esetén

Szakértők szerint rendkívül fontos, hogy ne hanyagoljuk el az alvást, és hogy szervezetünknek rendszeres, minőségi, egyúttal elegendő pihenést biztosítsunk.

Körkép.sk/Laky

Felhasznált forrás: Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »