Dubovský támogatná, hogy négy választókörzet legyen az országban

Dubovský támogatná, hogy négy választókörzet legyen az országban

Patrik Dubovský államfőjelölt négy választókörzetet hozna létre az országban. Véleménye szerint a köztársasági elnöknek elsősorban függetlennek kellene lennie, a parlamenttel szembeni hatásköreit pedig szerinte meg kell erősíteni. Ezt a TASR hírügynökségnek adott interjúban mondta Dubovský. A TASR az összes államfőjelölttel interjút készített.

Ön szerint mi a szlovák államfő legfontosabb feladata?

Olyan autoritásnak kell lennie, aki védi Szlovákia alkotmányos demokráciáját. Folyamatos kapcsolatban áll a hadsereggel, és védi az ország integritását és szuverenitását, valamint aktívan részt vesz a NATO munkájában.

Az államfő mely jogkörét tartja a legfontosabbnak, és melyiket a legkevésbé, esetleg melyik jogkörrel nem élne?

Hatékonyan részt venni a parlamenti jogalkotási folyamatokban, és aktív fellépni ezen a téren. Az egykori államfők találkozóin nem vennék részt.

Egyes pártok a parlamenti választási rendszer módosítását javasolják. Helyesnek tartja ezt az elképzelést, államfőként aláírná a törvényt?

A parlamenti képviselő az egész ország érdekeit képviseli, de a helyi képviselet elve is fontos. Ezért támogatnám a négy választókörzeten alapuló választási rendszert: Pozsony, Nyugat-, Közép-, és Kelet-Szlovákia. A képviselőket a lakóhelyük és a lakosság aránya szerint választanák.

Hogyan viszonyul az ország NATO- és EU-tagságához? Már 20 éve tagok vagyunk.

Hírdetés

Mindkét szervezet nagyon fontos Szlovákiának a biztonság, a fejlődés, a modern, szabad és demokratikus világhoz tartozás szempontjából. A NATO-ban azonban reformra lenne szükség abban az értelemben, hogy katonai szempontból hatékony legyen, az USA közvetlen részvétele nélkül is. Az EU-nak pedig belső reformra lenne szüksége, vissza kellene térnie keresztény gyökereihez.

Az államfő egyben a fegyveres erők főparancsnoka. Mit gondol a hadsereg költségvetéséről, modernizálásáról, erősítéséről, tekintettel a keleti határunkon túl zajló történésekre?

Mielőbb javítani kell a szlovák hadsereg finanszírozásán, felszerelésén, és a katonák kiképzésén, több harcképes katonára van szükség. A köztársasági elnöknek folyamatosan kapcsolatban kell állnia a hadsereg vezérkarával és a védelmi minisztériummal. A katonáknak több kiképzést kell kapniuk valós harci körülmények között, világszerte katonai missziókban kell részt venniük.

Mit gondol Ukrajna segítéséről? Támogatja az uniós csatlakozását?

Az Ukrajnának nyújtandó segítségnek külpolitikánk prioritásának kell lennie. Ha nem tudunk megfelelő katonai segítséget nyújtani, akkor humanitárius, egészségügyi segítséget kell adni, és segítenünk kell a menekülteket. Ukrajna uniós tagsága elengedhetetlen ahhoz, hogy gazdaságilag megerősödjön, és meg tudja védeni magát Oroszországgal szemben. A csatlakozási tárgyalásnak gyorsnak és effektívnek kell lennie.

Az államfőnek ellensúlyt kell képeznie a kormánnyal szemben? Ha igen, miért?

Mindenekelőtt függetlennek kell lennie. Kicsit erősíteném a parlamenttel szembeni elnöki hatásköröket. Az elnöknek nem egyensúlyt vagy ellensúlyt kell képeznie, hanem a többi alkotmányos szerv megbecsült partnerének kell lennie.

Az államfőválasztáson 10 jelölt indul, Patrik Dubovský, Forró Krisztián, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini és Róbert Švec.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »