Dmitro Kuleba: a Svájcban tartott békekonferencia záróközleményében figyelembe vették Kijev álláspontját

Dmitro Kuleba: a Svájcban tartott békekonferencia záróközleményében figyelembe vették Kijev álláspontját

Dmitro Kuleba: a Svájcban tartott békekonferencia záróközleményében figyelembe vették Kijev álláspontját Mészáros Richárd2024. 06. 16., v – 14:45

Kijev álláspontját figyelembe vették annak a svájci csúcstalálkozónak a záróközleményében, amelyet az ukrajnai béke előmozdítása érdekében tartottak a hétvégén – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap.

„A szöveg kiegyensúlyozott, minden elvi álláspontunkat, amelyhez Ukrajna ragaszkodott, figyelembe vették” – mondta újságíróknak a kijevi diplomácia irányítója, hozzátéve, hogy a végleges záróközlemény-változatot még nem hozták nyilvánosságra.

Hírdetés

Kuleba úgy vélte, egy jövőbeli csúcstalálkozón a mostanira meg sem hívott Oroszország is részt vehet, de elutasította Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki követelését, hogy Kijev engedje át a négy, Oroszország által megszállt ukrajnai régiót, és mondjon le NATO-csatlakozási céljáról.

„Természetesen mi (…) tökéletesen megértjük, hogy eljön majd az idő, amikor beszélni kell Oroszországgal” – mondta. „De álláspontunk nagyon világos: nem fogjuk engedni, hogy Oroszország az ultimátumok nyelvén beszéljen, ahogyan most teszi”.

Hozzátette, hogy a csúcstalálkozón nem tárgyaltak meg alternatív béketerveket.

A közép-svájci Bürgenstock üdülőhelyen tartott, kétnapos nemzetközi értekezleten több mint 90 ország vett részt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »