Dél-Szlovákiában is megjelent az invazív ázsiai lódarázs

Dél-Szlovákiában is megjelent az invazív ázsiai lódarázs

Dél-Szlovákiában is megjelent az invazív ázsiai lódarázs Károly Zsolt2024. 10. 01., k – 14:21 Tótmegyer |

Dél-Szlovákiában megerősítették az invazív ázsiai lódarázs jelenlétét, amely veszélyt jelent a beporzókra, köztük a méhekre, amelyek táplálékuk 80 százalékát teszik ki. Emellett veszélyes a szúrós rovarokra allergiás emberekre, de a gyümölcstermesztőknek is nehézséget okoznak, mivel kárt okoz a gyümölcsökben és a szőlőkben. Erről a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP) tájékoztatta a hírügynökséget, hozzátéve, hogy a helyzetet a szakemberek ellenőrzés alatt tartják.

„Az ázsiai lódarázs első megerősített esetét 2024. szeptember 28-án jelentették az érsekújvári járásbeli Tótmegyerről (Palárikovo), a ŠOP SR által kezelt gyorsriasztási rendszerhez kapcsolódó mobilalkalmazáson keresztül” – mondta Andrej Švec, a ŠOP promóciós és kommunikációs osztályának vezetője.

Az állami természetvédelem szakértői ellenőrizték a bejelentést és megerősítették a faj azonosítását. Ezzel párhuzamosan a Szlovák Tudományos Akadémia Biológiai és Biodiverzitás Központjának munkatársai is megerősítették a faj azonosságát. 

A besztercebányai Pod Bánošom Szakközépiskolával együttműködésben zajló felmérés során a darázs több egyedét is észlelték, nyomon követik a fészkeit, amelyeket később az európai kiirtási tervnek megfelelően eltávolítanak. 

Hírdetés

„A faj valószínűleg természetes úton, Magyarországról került a területünkre, mivel magyarországi előfordulását Tótmegyertől mindössze 80 kilométerre jegyezték fel” – mondta Švec. 

Jelenleg folyik a kommunikáció a Szlovák Tudományos Akadémia, a tűzoltóság, az irtók és a külföldi szakemberek között. A ŠOP azt javasolja a méhészeknek, hogy továbbra is figyeljék a méhcsaládjaikat. Ha az invazív faj megjelenésének gyanúja felmerül, azt a gyorsriasztási rendszeren keresztül kell jelenteni.

 „Megnyugtatjuk a lakosságot arról is, hogy a szlovákiai helyzetet továbbra is figyelemmel kísérjük, ellenőrzés alatt tartjuk. Csak olyan jogi és természetes személyek végezhetik a szóban forgó fajok kezelését, akik megfelelő képzettséggel és engedélyekkel rendelkeznek” – zárta Švec.

Az ázsiai lódarázs Ázsiában őshonos, és az EU azon invazív fajok közé sorolja, amelyek aggodalomra adnak okot. Ennek oka, hogy nagy veszélyt jelent mind az őshonos beporzókra, mind más rovarfajokra, amelyek a beporzók nagy részét teszik ki. Ez az invazív faj valószínűleg hajózással került Európába, és először 2004-ben észlelték Délnyugat-Franciaországban. A ŠOP szerint a faj gyorsan növeli populációját, különösen a folyók mentén. Nyugat-Európában már több éve sikeresen szaporodik. Az ázsiai lódarázs valamivel kisebb, mint európai rokona, a lábfeje sárga, a feje és a mellkasa túlnyomórészt fekete színű, a hasán széles narancssárga sávval.

(tasr)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »