Danko üdvözli, hogy Pellegrini kifarolt a politikai kerekasztal ötlete mögül. Čaputová szerint ha később is, de találkozni kellene

Danko üdvözli, hogy Pellegrini kifarolt a politikai kerekasztal ötlete mögül. Čaputová szerint ha később is, de találkozni kellene

Nyitókép: SITA

A Robert Fico elleni fegyveres merénylet után az ellenzék liberális, progresszív szárnya, melynek vállalt követőihez a lévai merénylő, Ján Cintula saját fellépései alapján maga is tartozott, azonnal politikai fegyvernyugvásra szólított fel.

Majd Zuzana Čaputová jelenlegi, és Peter Pellegrini újonnan megválasztott államfő adtak ki közös nyilatkozatot arról, hogy a parlamenti pártoknak függetlenül attól, hogy melyik oldalhoz tartoznak, közös találkozón kellene részt venniük, ahol megnyugtatnák a merénylet miatt felfokozott közhangulatot.

Peter Pellegrini (Hlas-SD) vasárnapra a kormányoldal részéről lényegében magára maradt  – egyesek szerint elhamarkodott – véleményével, és végül változtatott hozzáállásán. Elmondta, hogy láthatóan még nincs itt az ideje egy ilyen találkozónak. Elemzők és a jobboldali, konzervatív, progresszív sajtó egy része ugyanis több alkalommal rámutatott arra, hogy egy ilyen találkozó csak a felelősség elmaszatolásához járulna hozzá, de valódi megoldásra nem alkalmas.

Hírdetés

Andrej Danko, az SNS elnöke a TA3 Politikában című vasárnapi vitaműsorában elégedetten nyugtázta, hogy Pellegrini végül kifarolt a progresszívek által sulykolt narratívából. Szerinte konkrét személyek felelősök a jelenlegi helyzetért, ezért politikai hiba lenne, ha mindenki egyformán, az egész politika spektrum egyformán vállalná a felelősséget a Robert Ficoval szembeni merényletért. Danko szerint hamis dolog azt gondolni, hogy bármilyen politikai találkozó enyhít a felfokozott közhangulaton.

Danko: Šimečka örülhet, hogy nem kevertem le neki egyet

Zuzana Čaputová leköszönő államfő a kerekasztal elmaradását látva úgy fogalmazott, hogy továbbra is aktuálisnak és lehetségesnek tartja az ilyen politikai létést, még ha annak előkészítése láthatóan több időt vesz is igénybe. A jelenlegi helyzetben azonban a legfontosabb, hogy elmozdulás történjen a helyzet megnyugtatása érdekében.

Az előzetes tervek szerint május 21-én, kedden kellett volna sor kerülni a parlamenti pártok találkozójára.

SITA, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »