Danko támogatásáról biztosította Šimkovičovát, kölcsönös tiszteletet kért

Danko támogatásáról biztosította Šimkovičovát, kölcsönös tiszteletet kért

Danko támogatásáról biztosította Šimkovičovát, kölcsönös tiszteletet kért Kulcsár Péter2024. 05. 10., p – 12:33

Az SNS-frakció egyértelműen kiáll Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) mellett – jelentette ki a miniszter leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülésen Andrej Danko pártelnök. Bírálta az ellenzéket, és kölcsönös tiszteletre szólított fel.

„Mindig igyekeztem úgy vezetni az SNS-t, hogy tiszteljük a gyengébbeket, a nemzetiségi kisebbségeket, és azt, ha valakinek más hajlamai vannak, igyekeztünk megérteni a problémáit. De meg kell mondanom, hogy a másik oldalon, az önök barátai részéről, nem mindig találtunk megértésre. Éppen önök, akik oly gyakran beszélnek a demokráciáról, viselkednek diktátorként” – jelentette ki az ellenzéket kritizálva, a társadalom megosztásával vádolva a politikai ellenoldalt.

Šimkovičovával kapcsolatban kijelentette, hogy büszke a lépéseire, és továbbra is támogatja a kulturális tárcánál végbemenő változásokat. „Őszintén köszönöm a miniszter asszonynak, hogy csapatával átalakítja a kulturális minisztériumot” – mondta. Kiemelte például a támogatások átirányítását és a Szlovák Filharmónia tetőzetének felújítását. A kulturális támogatási alapok működésének megváltoztatásával kapcsolatban azt mondta, nyitottak az ellenzék javaslataira, de tiszteletet kért a PS-től. „Önöknek minden nevetséges, ami nemzeti” – mondta, hozzátéve, az SNS-nek Szlovákia az első, és elvárja, hogy tiszteletben tartsák a nézeteiket.

Hírdetés

Branislav Vančo (PS) visszautasítja, hogy az ellenzék osztja meg a társadalmat. „Legyünk tisztességesek. Ne állítsák azt magukról, hogy csak önök szeretik a nemzetit” – mondta Vančo. Zuzana Mesterová (PS) szerint Danko felszólalása csak alátámasztotta mindazt, ami miatt a minisztert le szeretnék váltani, és ahelyett, hogy Šimkovičová pozitív intézkedéseit sorolta volna, a médiát és a színészeket támadta.

Az ülés elején Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter (SNS-jelölt) ismertette a kormány álláspontját. A kormány szerint a kulturális miniszter lépései összhangban vannak a kormány programnyilatkozatával, és támogatja a lépéseit. A kormány elutasítja az ellenzék állítását, hogy Šimkovičová megsértette és továbbra is sérti a közérdek védelmére vonatkozó törvény köztisztviselők tevékenységére vonatkozó részét a TV Slovanban való szereplésével.

Taraba megjegyezte, a PS a rossz menedzseri képességei miatt bírálja a minisztert, de a leváltására vonatkozó első indítványhoz képtelen volt megfelelő számú képviselői támogató aláírást leadni. Visszautasítja, hogy Šimkovičovának és a minisztériumnak semmilyen használható elképzelése nincs a kultúrával kapcsolatban, és a kormányprogram kultúrára vonatkozó részére hivatkozott. Az ellenzék érveit megalapozatlannak és ideológiai indíttatásúnak tartja.

Mesterová azt kérdezte Tarabától, miért támadja rögeszmésen a PS-t, még akkor is, amikor a miniszter asszony védelmében kellene felszólalnia. „Valószínűleg nem tud mivel a védelmére kelni” – tette hozzá.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »