Dacian Cioloº szerint sürgõsen el kell készíteni az ország mezõgazdasági stratégiáját, különben kárt szenvednek a termelõk

Az országos mezőgazdasági stratégia (PNS) véglegesítésére szólította hétfői sajtótájékoztatóján a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke Nicolae Ciucă kormányfőt.

Dacian Cioloş emlékeztetett arra, hogy az EU közös agárpolitikája (KAP) révén a következő években Románia 22 milliárd eurót hívhat le uniós alapokból a mezőgazdasági termelés támogatására. Ehhez azonban be kell terjesztenie az Európai Bizottsághoz az uniós pénzek felhasználási módjáról szóló országos mezőgazdasági stratégiát. Mint ismert, Cioloş az EU mezőgazdasági biztosaként is tevékenykedett korábban.

Hírdetés

A politikus elmondta, ezt a stratégiát szerinte nem az illetékes minisztérium, hanem a kormány szintjén kell megvitatni, ezért felszólította a miniszterelnököt, hogy tekintse prioritásnak a dokumentum véglegesítését. Hozzátette: az előző mezőgazdasági miniszter elkészítette a stratégia tervezetét, amit tudomása szerint Adrian Chesnoiu jelenlegi tárcavezető ‘a szemétkosárba akar hajítani’.

Cioloş közlése szerint a tagállamoknak a múlt év végéig kellett beterjeszteniük az Európai Bizottsághoz az agrárstratégiájukat. Megjegyezte: bár a határidő túllépéséért nem jár szankció, a késedelem károkat okozhat a mezőgazdasági támogatások kedvezményezetteinek, azaz a termelőknek.

Adrian Chesnoiu miniszter hétfőn konzultációt indított Románia 2023-2027-re vonatkozó országos mezőgazdasági stratégiájáról. (agerpres)

Fotó: Dacian Cioloş/Facebook


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »