Csökkent az euróövezet ipari termelése júniusban

Az euróövezet ipari termelésének csökkenése havi szinten lassult, éves összevetésben ugyanakkor gyorsult júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint.

Júniusban az euróövezet ipari termelése 0,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva, miután májusban 0,9 százalékos esést jegyeztek föl. Az elemzői várakozások átlagában 0,4 százalékos növekedés szerepel júniusra.

Az euróövezetben a tőkejavak termelése 0,9 százalékkal nőtt a májusi 2,6 százalékos esést követően, míg az energiatermelés 1,9 százalékkal nőtt a májusi 0,4 százalékos emelkedés után. Eközben a tartós fogyasztási cikkek előállítása 3,8 százalékkal nőtt a májusi 2,9 százalékos csökkenés után, a nem tartós fogyasztási cikkek termelése pedig 2,5 százalékkal csökkent a májusi 1,7 százalékos bővülés után. A további feldolgozásra szánt javak termelése 0,7 százalékkal nőtt júniusban, miután egy hónappal korábban, májusban 0,9 százalékkal zsugorodott.

Az Eurostat által közzétett adatok szerint az euróövezet ipari termelése 3,9 százalékkal csökkent júniusban éves összehasonlításban.

Hírdetés

Májusban 3,3 százalékos éves visszaesést regisztráltak. Tavaly május óta december volt az egyetlen hónap, amikor az euróövezet ipari termelése bővülést mutatott éves összevetésben.

Az Európai Unióban júniusban az ipari termelés havi szinten stagnált a májusi 1,2 százalékos esést követően, éves szinten 3,2 százalékkal csökkent a májusi 2,9 százalék esést követően.

Az EU-ban legnagyobb havi csökkenést Írországban (7,8 százalék), Belgiumban (6,5 százalék), Horvátországban és Portugáliában (egyaránt 3,7 százalék) regisztrálták. A legnagyobb növekedés Romániában (4,0 százalék), Finnországban (3,6 százalék) és Szlovákiában (2,1 százalék) volt.

A legnagyobb éves csökkenést Írországban (17,4 százalék), Horvátországban (8,3 százalék) és Lettországban (5,5 százalék) jegyezték föl. A legnagyobb növekedés Görögországban (9,5 százalék), Cipruson (8,8 százalék) és Máltán (6,3 százalék) volt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »