Csehül állunk

Csehül állunk

Ha a sajtóirodák nem csaptak volna le a Reuters értesülésére, hogy a cseh uniós elnökség energiacsúcsot akar tartani, tulajdonképpen észre se vettük volna, hogy a szomszédos ország elnökségéből már két hónap eltelt.

Pedig így van, de sebaj, éppen ideje, hogy az unió csináljon valamit az elszabadult energiaárak megfékezésére. Mert bebizonyosodott az, amit sokan sejtettünk, az energiapiac valahogy nem követi a közgazdaságtan törvényeit. Ahogy mondta a cseh ipari miniszter, a piac nem reagál a jó hírekre, a rosszakra igen, és ez is az egyik oka a brutális áremelkedésnek. 

Aki nem szenved amnéziában, vissza tud emlékezni, hogy már tavaly ilyenkor megkezdődött az európai ember megregulázása, hiszen a növekvő energiaárak és az erősödő infláció szűkítették a lehetőségeinket. Hol volt akkor még a háború, de a koronavírus-járványra rá lehetett kenni minden rossz tendenciát. Legyünk azonban igazságosak, valóban nagyon sok baj forrása volt a járvány, illetve a megfékezésére tett korlátozások, lezárások, de az európai energiakrízisben nagy szerepe van a zöldpolitikával kapcsolatos sorozatos rossz döntéseknek. 

Hírdetés

A piac önszabályozó mechanizmusa, ami eddig szent és sérthetetlen volt, mégsem az? Vagyis, ha nem tagállami, hanem birodalmi, akarom mondani uniós szinten történik a beavatkozás, akkor nem torzítja a piacot az árszabályozás? Mert most úgy néz ki, hogy nem. Arra gondolok, hogy a csehek aligha kezdeményeznének energiacsúcsot, ha a legfelsőbb helyekről nem kapták volna meg az előzetes igeneket. Nem olyan szorgalmasak és bátrak, de nem is ez a lényeg, hanem a javaslatok. Petr Fiala miniszterelnök most az energiaárak maximalizálását szorgalmazza, de mint mondta, eddig nem volt meg a politikai akarat az európai megoldásra. Több lehetőség is mutatkozik, az ársapka mellett az, ha a villamos áram és a földgáz árát szétválasztanák, illetve egy időre elfelejtenék a kibocsátási kvótákat.

Ezek a közös uniós intézkedések megnyugtathatnák a piacot. Nos, szó szerint ugyanezt mondta négy hónappal ezelőtt a magyar miniszterelnök a választásokat követő nemzetközi sajtóértekezleten.

Ide másolom: „Könnyebbséget jelentene a piaci szereplőknek és a vásárlóknak, ha ideiglenesen felfüggesztenék a szén-dioxid-kvóta rendszerét, szétválasztanák a nagykereskedelmi villamos energia és a földgáz árát, illetve szüneteltetnék azt a kötelezettséget, amely szerint bioösszetevőt kell keverni az üzemanyagokba”. Szóval, ismét bebizonyosodott, hogy nem kell feltalálni a meleg vizet, a szakértők mellett a politikusok is pontosan tudják, hogy mi okozza az irgalmatlan, európai családok millióit szegénységbe taszító drágulást. Nemcsak Oroszország, amely drágán adja a gázt, hanem Európa a zöld átállást siettető döntésekkel. Úgy tűnik, belátták Európa vezető politikusai, hogy lépniük kell, mert azt mondták a cseheknek, hogy nincs ellenükre a tervezett energiacsúcs. Szerintem meg nem láttak be semmit. Megijedtek a növekvő népharagtól, amely elsöpörheti őket.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »