Csaknem négyezer éves a világ első fogyasztói panaszlevele

Csaknem négyezer éves a világ első fogyasztói panaszlevele

Nagyjából 3770 évvel ezelőtt írták a világ első fogyasztói panaszlevelét. Az évek óta ismert lelet talán legnagyobb különlegessége, hogy a benne leírtak egyértelműen jelzik, évezredekkel ezelőtt is ugyanolyan problémákkal küzdöttek a vevők, mint ma: a szélhámos kufárok ügyeskedéseivel.

A levél részleteivel a National Geographic magazin júniusi száma foglalkozik részletesen. A cikkből kiderül, hogy történet főszereplője Nanni, az elégedetlen kisiparos, aki silány minőségű rézöntvényeket kapott az egyébként kereskedői körökben is rossz hírű Éa-naszírtól. A történet az ősi Ur városában, Babilonban, a mai Irak területén zajlott.

Nanni agyagtáblára rótt panaszlevele a mai átlagos vásárló számára is ismert problémákat ír le: a kereskedő a megállapodástól eltérően jóval rosszabb minőségű terméket próbált rásózni, így a sértett becsapva és megsértve érezte magát.

Hírdetés

A levél szerint Éa-naszir kiváló minőségű rézöntvényeket ígért Nanninak, ám végül silány terméket kínált a kisiparosnak. Majd amikor Nanni méltatlankodni kezdett, Éa-naszir azt mondta, hogy ha akarja, hagyja ott az árut, de a vételárat akkor sem kapja vissza. Nanni azonban nem akart olyan rezet elfogadni, ami „nem a legjobb minőségű”. Majd figyelmeztette a kalmárt:

„Mivelhogy lekezelően bántál velem, meg foglak szomorítani”.

A régészek sejtései szerint Éa-naszir silány áruja már Ur-szerte ismert lehetett, amit a levél egyes részei is alátámasztanak. Az egyelőre rejtély, hogy ha Éa-naszirnek tényleg ennyire rossz híre volt a városban, miért épp nála akarta Nanni beszerezni a rézöntvényeket úgy, hogy ráadásul igen magas minőséget várt el…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »