Cîþu: nincs olyan munkacsoport az egészségügyi minisztériumnál, amely a koronavírus miatti elhalálozások jelentéseit ellenõrizné

Florin Cîţu miniszterelnök azt mondta vasárnap, hogy az egészségügyi minisztériumban nincs olyan munkacsoport, amely a koronavírus okozta elhalálozások jelentésével foglalkozna.

A miniszterelnököt arról kérdezték az újságírók, tervezi-e, hogy az egészségügyi minisztériumhoz küldi ellenőrző testületét, miután az általa menesztett volt egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu azt nyilatkozta, hogy a járvánnyal összefüggésbe hozható haláleseteket regisztráló két platform adatai között eltérések vannak.

Hírdetés

Cîţu azt felelte, Andrei Baciu államtitkártól érdeklődött az említett minisztériumi munkacsoportról, és legfrissebb információi szerint ez a munkacsoport nem létezik. Az üggyel kapcsolatosan azonban a jövőben létre fognak hozni egy munkacsoportot, amely kivizsgálja a halálesetek regisztrációja körül felmerült kérdéseket, és levonja a következtetéseket.

Hozzátette, Dan Barna miniszterelnök-helyettestől még nem kapott tájékoztató anyagot arról, hogy milyen módszer alapján készítik a jelentéseket a koronavírus következtében elhunyt személyeket nyilvántartó két adatbázishoz, amelyeket a hatóságok használnak.

Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter pénteken azt állította, hogy jelentős eltérések vannak a COVID-kórházakban bekövetkezett elhalálozások valós számai és a jelentett számok között. Arra a kérdésre, miért nem tett jelentést mostanig erről a helyzetről, Voiculescu azt válaszolta, hogy alig 10 napja vette észre a rendellenességet, és munkacsoportot hozott létre a jelentések metodológiájának ellenőrzésére.

Dan Barna kormányfőhelyettes ezt követően úgy nyilatkozott, hogy az egészségügyi minisztérium csoportjától kapott tájékoztatás szerint a munkacsoport kivizsgálásba kezdett a hatóságok által alkalmazott két adatbázis közti eltérésekről.

A miniszterelnök ugyanakkor felszólította a USR-PLUS képviselőit, hogy mihamarabb nevesítsenek egészségügyi minisztert, „mivel ez a tárca az USR-PLUS-t illeti meg. Addig is biztosítani fogom az ügyvivői feladatok ellátását. (…) Minden politikai megbeszélésre a koalíción belül, a három politikai alakulat részvételével kerül sor” – szögezte le Florin Cîţu. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »