Cherecheş és nyúlcipőt húzó társai

Cherecheş és nyúlcipőt húzó társai

Ami igazán szánalmassá teszi a román hatóságokat ebben az esetben, hogy egy olyan politikusról beszélünk, aki már évekkel korábban széles körben ismertté vált, amikor szintén korrupció gyanúja miatt bilincsbe verve örvendezhetett az újra elnyert polgármesteri székének, majd bíróság elé került, majd nem is olyan régen, közvetve bár (anyósán keresztül), de megpróbálta az ítélőszéknél felmentését megvásárolni. Már csak ezekből kiindulva feltételezhető lett volna, hogy a hatóság alaposabb figyelmének örvend, illetve jobban vigyáznak rá.

Az elöljáró igen merész bravúrja önmagában is megér egy misét, ám az talán sokkal aggasztóbb és elkeserítőbb, hogy a „nagy szökése” sajnos távolról sem egyedi eset. Cătălin Cherecheş nem az első kétes hírnevű, sőt, egyenesen hírhedt közszereplő, aki különösebb gond nélkül lelépett külföldre az igazságszolgáltatási felelősségre vonást elkerülendő. Sokan emlékezhetünk még Sebastian Ghiță szociáldemokrata politikusra, vállalkozóra, médiamogulra, aki szintén külföldön keresett menedéket, miután a korrupcióellenes ügyészek több ügyben is vizsgálódni kezdtek, és akit azóta sem sikerült hazahozni. De Elena Udrea, az egykori Demokrata Párt üdvöskéje, volt miniszter, valamint barátnője, Alina Bica, a szervezett bűnözés elleni ügyészség volt vezetőjének története is bőven ide illik, noha őket végül csak hazahozták, és a fegyházat is megjárták. És a sort lehetne folytatni.

A fentieket szem előtt tartva egyértelmű, hogy Cherecheş története messze több, mint egy korrupt politikus lelépése, sokkal súlyosabb jelenségről van itt szó. Ne feledjük, a nagybányai polgármester egyike a Szociáldemokrata Párt helyi erős embereinek, így feltételezhető, hogy olyan könnyen nem engedik el a kezét. Vélhetőleg most is ez történt, hiszen eléggé billeg az a magyarázat, hogy a polgármester szökése egy határrendész figyelmetlensége miatt következett be, ráadásul az illető több mint húszéves gyakorlattal rendelkezik. De ha még el is fogadjuk, hogy emberi mulasztás történt, marad a kérdés, hogy a szökés pillanatáig mégis mit csináltak a hatóságok? Elvégre nem egy faluvégi tyúktolvajjal volt dolguk, aki ráadásul nem először került gyanúba, illetve a per alakulása alapján számítani lehetett arra, hogy dolguk lesz még a mozgékony, pártot is többször váltó úriemberrel.

Hírdetés

Nyilván, ezekre a kérdésekre nem lehet pontos választ adni, az viszont mindenképp szembeötlő, hogy az „egyszerű” polgárokkal szemben sokszor oly hatékony karhatalmi szervek Cherecheşsel és társaival szemben valamiért megzavarodnak, figyelmetlenné, gondatlanná válnak, éppen csak annyira, hogy az illetők a hátsó kertkapun keresztül zavartalanul leléphessenek.

 

Borítókép: Cătălin Cherecheş, Nagybánya polgármestere. Fotó: Facebook / Cătălin Cherecheş


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »