Cáfolják Csák János kijelentését, miszerint javulás történt a modellváltó egyetemeknél

Cáfolják Csák János kijelentését, miszerint javulás történt a modellváltó egyetemeknél

A kulturális és innovációs miniszter szerint gyors és előremutató lépések történtek az alapítványi fenntartásban működő felsőoktatási intézményekben. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma gyökeresen máshogy látja.

A magyar felsőoktatás helyzetét másképp látja az akadémiai kutatóhálózatban foglalkoztatottakat tömörítő szervezet, Akadémiai Dolgozók Fóruma, mint Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter – írja a Telex.hu.

Csák János a Kossuth rádió vasárnapi műsorában azt nyilatkozta: óriási javulást lát az alapítványi fenntartásban működő egyetemeknél. A miniszter a publikációk, a hazai és külföldi hallgatók számában és a nemzetközi rangsorokban elért helyezésekben látja az előrelépést, szerinte mindhárom területen „gyors és előremutató eredmények születtek”.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma Facebook-bejegyzésben reagált. Azt írták: az „adatokból kiderül, sehol nem látható az óriási javulás semmilyen mutató tekintetében,

Hírdetés

egyes egyetemeknél ugyanakkor kifejezetten visszaesés mutatható ki.

Egyértelmű, az egyetemek alapítványba szervezése semmiképpen nem sikertörténet. Az EU-s támogatások elapadása és a nemzetközi kapcsolatok ebből következő sérülése miatt egyértelműen kudarcról beszélhetünk.”

Akadémiai Dolgozók Fóruma hozzátette: a TIMES Higher Education (THE) rangsor szerint is csak a Semmelweis Egyetem és az Óbudai Egyetem esetén látható javulás, számos egyetem esetén visszaesés tapasztalható.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »