Bukarestben újabb palesztinpárti tüntetést tartottak

Bukarestben újabb palesztinpárti tüntetést tartottak

A román állami vezetők közleményekben emlékeztek meg a holokauszt nemzetközi emléknapjáról szombaton, Bukarest belvárosa azonban újabb palesztinbarát tüntetéstől volt hangos.

A Románia-Palesztina Szolidaritás elnevezésű Facebook-csoport hívására kora délután mintegy száz tüntető gyűlt össze a kormány székháza előtti elkerített téren.

A tüntetők – néhány Izraelt népirtással vádoló, az Ukrajna elleni orosz támadás és a Gázai-övezet izraeli megszállása között párhuzamot vonó beszéd után – menetoszlopba rendeződve átvonultak a két kilométernyire lévő Egyetem térre. Menetelés közben a több százasra duzzadt tömeg a szervezők által előre kinyomtatott és szétosztott – Harcolunk, harcolunk, Gázát megmentjük!, Palesztina ne add fel, Gázát nem hagyjuk magára! Amíg nem lesz tűzszünet, az emberek nem mennek haza! – jelmondatokat skandálta.

Hírdetés

Az újabb bukaresti palesztinbarát tüntetés időzítése ellen korábban az Antiszemitizmust Monitorozó Központ (MCA) a kormányhoz és Bukarest főpolgármesteréhez intézett átiratban tiltakozott, a megmozdulás átütemezését azonban nem érte el.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök és Nicolae Ciuca liberális szenátusi házelnök is kiemelte: Románia elismerte, hogy felelősség terheli a zsidók ellen a második világháború idején elkövetett népirátásért. Úgy értékelték, hogy a hasonló borzalmak megelőzéséhez a történelmi tények alapos megismerésére és őszinte felvállalására van szükség.

A bukaresti külügyminisztérium (MAE) arra figyelmeztetett: a jelenlegi válságok is kiváló táptalajt szolgáltatnak az idegengyűlölet és összeesküvéselméletek terjesztésére. A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából kiadott közlemény leszögezi: a MAE a terrorizmus minden formáját elítéli, a civilek elleni támadást és túszejtést is beleértve.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »