Brüsszel B-tervet készít a magyar vétóveszély miatt Ukrajna pénzelésére

Brüsszel B-tervet készít a magyar vétóveszély miatt Ukrajna pénzelésére

A Financial Times értesülései szerint Brüsszel a Magyarország által belengetett vétó miatt alternatív megoldást keres, hogy mindenképp átadhassa az európai adófizetők pénzéből azt az 50 milliárd eurót, amelynek két harmadát egyébként közös hitelből akarják finanszírozni. A dolog nem újkeletű, de ekkora összegnél nehéz elképzelni, hogy megvalósul.

Az FT szerint uniós diplomaták alternatív javaslatokról tárgyaltak arra az esetre, ha Magyarország tényleg megvétózza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatást.

Az alternatíva az lehetne, ha az 50 milliárdos tétel finanszírozásából Magyarországot egyszerűen kihagynák (konstruktív vétó – Magyarország rábólint, de nem vesz benne részt), és a többi 26 tagállam dobja össze a szükséges összeget.

Hírdetés

Ennek hátulütője a hivatalos álláspont szerint az, hogy lassú és kamatok szempontjából költségesebb. Időigényessége miatt ezért Brüsszel egy jövő évre szóló rendkívüli költségvetési támogatást akar átverekedni a közelgő uniós csúcson Ukrajna számára.

Nagy dobra sem az alternatívát sem a rövidtávú finanszírozási megoldást nem akarták verni, hogy ne támogassák alá Magyarország vétószándékát.

A szerkesztő megjegyzése: A dolog felettébb ellentmondásos. Az, hogy a FT-nek egyes diplomaták kiszivárogtatták a tervet, arra utal, hogy Magyarországon kívül legalább egy tagállam szintúgy nem ért egyet a finanszírozással. Sem az 50 milliárdossal, sem a jövő évi rendkívüli segéllyel. A szankciós csomagok némelyikénél és az Ukrajnának nyújtott uniós támogatásoknál, de még a közös hitelfélfelvételnél is az volt a helyzet, hogy a tagállamok mindenáron el akarták kerülni, hogy adott ország vagy országok mentességet kapjanak egy kötelezettségvállalás alól. Egyszerűen azért, mert aki kimarad, az versenyelőnyre tesz szert vagy mentesül a költségek alól. Egy 50 milliárdos összegnél ez a logika fokozottan jelen lesz, nehéz elképzelni, hogy a 26 tagállam által összedobott 50 milliárdos összeg valósággá válik. A harmadik furcsaság, hogy a tagállamok nem akarják egyedül finanszírozni Ukrajnát, mert az precedenst teremtene. Az USA támogatása azonban szintén a levegőben lóg a republikánusok miatt. Már önmagában ez is valószerűtlenné teszi az 50 milliárd cech elfogadását. És végül: ha igazak a megszellőztetett hírek, hogy Ukrajna 2025-re tárgyalásokba kezd Oroszországgal, akkor már csak a rövidtávú rendkívüli, egy évre szóló támogatásnak van értelme. 

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »