Breaking! Ódor Lajos vezeti a Progresívne Slovensko EP-listáját

Breaking! Ódor Lajos vezeti a Progresívne Slovensko EP-listáját

Nem akármilyen bejelentés érkezett szerdán: a Progresívne Slovensko (PS) EP-választási listáját nem más vezeti, mint Ódor Lajos, aki Zuzana Čaputová államfő szakértői kormányát vezette miniszterelnökként tavaly májustól a IV. Fico-kormány megalakulásáig. Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke szerint ezzel bizonyítást nyert, hogy Čaputová kormánya nem szakértői volt, Ódor valójában a PS (választások nélkül hatalomra kerülő) kormányát vezette.

Michal Šimečka szerdán jelentette be, hogy Ódor vezeti majd a júniusi EP-választásokon a balliberális párt listáját. Ez egyáltalán nem meglepő. Zuzana Čaputová államfő a PS alelnökeként indult 2019-ben az elnökválasztáson, folyamatosan a PS-agendája szerint politizált, majd 2023. május 15-én kinevezte Ódor Lajos szakértői kormányát. Ódor tehát a PS választottja volt, aki a IV. Fico-kormány hatalomra kerülése után is élvezte a balliberális sajtó reflektorfényét.

„Nagyon örülök, hogy Ódor Lajos volt kormányfő csatlakozik a PS vízióihoz és együtt folytatjuk a Szlovákia karakteréért folytatott versenyt. [Ódor] lesz listavezetőnk az EP-választáson, valamint ő lesz az elnöke Progresszív Intézetünk igazgatótanácsának is, amely Szlovákia jövőjéről szóló programot készíti elő”

mondta Šimečka.

Ódor kijelentette, hogy a PS-listáján akarja felkínálni „szakmai és politikai tapasztalatát” a választóknak.

„Nehéz tétlenül nézni, ahogy a jelenlegi kormány elrabolja az országot. Amikor a szakértői kormány élén lejárt a hivatali időm nem úgy tűnt, hogy Szlovákia legfontosabb kihívása az lenne, hogy a maffiózók és a korruptak büntetése túlságosan magas. (…) Naivan azt hittem, hogy a prioritás a jövő generációja, az egészségügy, az államháztartás vagy épp a szociálisan hátrányos helyzetűek lesznek. Nem beszélve a kormányzás módjáról. Minél nagyobb lator és dilettáns valaki, annál nagyobb eséllyel kap ma állami hivatalnoki pozíciót”

Hírdetés

mondta Ódor, akinek néhány hónapos regnálásából legfeljebb az maradhatott meg, hogy kormánya nem tiltakozott a migrációs paktum ellen, és olyan megszorítócsomagot dolgozott ki, amely a lakosságra terhelte volna a háború gerjesztette energiaválság és a infláció terheit.

Ódor szerint a PS lehet „a szlovák politikai spektrum demokrata-párti stabil gerince”.

Azt is elmondta, szerint Szlovákiának olyan EP-képviseletet kellene küldenie Brüsszelbe, amelyre „büszke lehet”, amely miatt „nem kell szégyenkeznie”.

(Magyarul, olyat, akiket majd jól hátbaveregetnek a nyugati partnerek képviselői. Hasonlót már tapasztalhattunk a Heger-kabinet idején, mikor Eduard Heger akkori kormányfő előre lemondott a vétójog használatáról is, nehogy legyen mivel alkudoznia Szlovákia érdekében az uniós csúcstalálkozókon – a szerk.).

Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke Ódor bejelentése kapcsán leszögezte:

„Ma megerősítést nyert az, amit már jó ideje tudtunk. Az Ódor-kormány nem a szakértők kormánya, hanem a Progresívne Slovensko kormánya volt”

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »