Elhallgattatná az olasz baloldal a jobboldalt képviselő Melonit és Salvinit

Elhallgattatná az olasz baloldal a jobboldalt képviselő Melonit és Salvinit

A magyar Nemzet számolt be arról, hogy baloldali aktivisták és ún. antifasiszta tüntetők erőszakosan igyekeztek megzavarni a Matteo Salvini vezette Liga párt kampányát.

Matteo Salvini Ellenszél című legújabb könyvét szerette volna bemutatni a Livornóban rendezett eseményen.

A helyszínen rögzített felvételeken az látható, hogy több száz demonstráló körbevette az épületet, majd nekimentek a sorfalat álló rendőröknek, tojással, paradicsommal, üvegekkel, petárdákkal dobálták meg őket.

A rendbontók azt skandálták: Salvini, takarodj, Livornóban nincs helye a rasszista, fasiszta és diszkrimináló politikának.

A tiltakozók azt is hangsúlyozták megvetik Salvini migrációs politikáját. Azt állították Livorno kikötővárosát a bevándorlók tették naggyá. Azzal vádolják a Liga főtitkárát, hogy ő a felelős a terjedő idegengyűlöletért. Nemcsak Salvini, hanem Meloni és a jobboldali politikusok ellen is tiltakoztak, akik véleményük szerint olyan „fasiszta” szlogeneket használnak, mint az „Isten, haza, család”.

A Liga kormánypárt főtitkára a helyszínen készített videót osztott meg Facebook-oldalán. Szolidaritását fejezte ki a rendőrség munkatársai iránt, akik rendszeresen szenvednek erőszakot szélsőséges csoportok részéről, és köszönetet mondott a livornói polgároknak, akik a szabadság és a demokrácia jegyében részt vettek az eseményen.

Salvini néhány perces késéssel érkezett a zsúfolásig tömött színházba és röviden kommentálta a sajtó képviselőinek a kint zajló erőszakos összecsapásokat.

Hírdetés

Livorno szolidáris, nyitott város. A rendőröket tojással megdobáló és fenyegetődző személyek nem képviselik a várost. Ők az igazi fasiszták, a még életben lévő vörös fasiszták, akik megpróbálják akadályozni egy könyv bemutatását”

– mondta a Liga főtitkára az újságíróknak.

Azt is hangsúlyozta, hogy sem ő, sem párttársai nem engednek a megfélemlítésnek, a fenyegetések ellenére sem fognak meghátrálni.

A politikus Facebook-bejegyzésben számol be a rongálásokról. Nápolyban is zavargások voltak csütörtök délután, ahol a Liga európai parlamenti képviselő jelöltjét próbálták meg elhallgattatni. A Salvini által támogatott független jelölt, Roberto Vannacci tábornok lépett színpadra a dél-olaszországi nagyvárosban, hogy bemutassa könyvét.

A tüntetők a Piazza del Plebiscitóról indultak, a mintegy harminc fiatalból álló menet a nápolyi tengerparton lévő színház felé tartott. Hatalmas transzparenst vittek magukkal, amelyen a következő állt:

Vannacci, Nápoly nem akar téged, gondolkozz el rajta”.

A helyszínre érve áttörték a sorfalat, zászlórudakkal mentek neki a rendőröknek, akik gumibotokkal válaszoltak az agresszióra.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »