Borrell: Kollektív erőfeszítésekre van szükség az izraeli-palesztin békefolyamat újraindításához

Borrell: Kollektív erőfeszítésekre van szükség az izraeli-palesztin békefolyamat újraindításához

Borrell: Kollektív erőfeszítésekre van szükség az izraeli-palesztin békefolyamat újraindításához Kulcsár Péter2024. 05. 26., v – 18:48

Kollektív erőfeszítésekre van szükség az izraeli-palesztin békefolyamat újraindításához, amelyhez egy erősebb Palesztin Nemzeti Hatóságra van szükség, ami egyben izraeli érdek is – jelentette ki Josep Borrell, EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap Brüsszelben.

A főképviselő Mohamed Musztafa palesztin miniszterelnökkel és Espen Barth Eide norvég külügyminiszterrel adott közös sajtótájékoztatót a Palesztinát támogató nemzetközi partnerek miniszteri szintű találkozójának keretében.

Borrell hangsúlyozta: „szavakkal kifejezhetetlen” ami Gázában történik, és a megszállt Ciszjordánia is a „szakadék szélén táncol.”

Felhívta a figyelmet, hogy Izrael a Nemzetközi Bíróság határozata ellenére nem állította le a katonai műveleteket Rafahban, és nem nyitotta meg a határátkelőket a humanitárius segélyek előtt.

Emlékeztetett, hogy Ciszjordániában a szélsőséges izraeli telepesek diszkriminatív és büntető támadásaikkal egyre inkább a Gázába tartó humanitárius segélyeket veszik célba. „A telepeseknek fegyvereik vannak, kérdés az, hogy ki fegyverezi fel őket, és ki nem akadályozza meg a támadásokat” – tette hozzá.

Azt is hangsúlyozta, hogy a Hamász által még fogva tartott izraelieket azonnal szabadon kell engedni, és véget kell vetni a Hamász rakétatámadásainak.

Hírdetés

Kiemelte, hogy a palesztin hatóság figyelemre méltó erőfeszítéseket tesz, hogy megakadályozza a gázai humanitárius helyzet súlyosbodását, de óriási kihívásokkal kell szembenéznie. Ilyen kihívások például társadalmi-gazdasági válság, a Ciszjordániában elrendelt lezárások és egyéb büntetőintézkedések, mint például az izraeli megszálló hatóságok bejelentése, hogy visszatarják a hatóságnak járó adóbevételeket.

Borrell hangsúlyozta: az EU a palesztin nép legnagyobb nemzetközi segélyezője, de többet kell tenni a stabilitás biztosításához a tágabb térségben. „Ez egy erős palesztin hatóságtól függ mind pénzügyileg, mind politikailag. Felszólítom a nemzetközi donorokat, hogy támogassák a palesztin hatóság törekvéseit a szükséges reformok végrehajtása, a demokratikus megújulás és a jogállamiság megerősítésének irányába” – tette hozzá.

Mohamed Musztafa palesztin miniszterelnök sajtónyilatkozatában köszönetet mondott Norvégiának, Spanyolországnak és Írországnak hogy a múlt héten „fontos és bátor döntést” hoztak a palesztin állam elismeréséről. Mint mondta a vasárnapi találkozón fontos lehetőség nyit meg arra, hogy előrelépés történjék egy független, szuverén, életképes palesztin állam felépítéséhez.

A palesztin miniszterelnök elmondta, hogy kormánya prioritása, a gázai nép támogatása, a tűzszünet gyors elérése, és a gázai infrastruktúra újjáépítése. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt néhány hónapban a palesztin hatóság pénzügyeire fokozott nyomás nehezedett, mivel az izraeli kormány úgy döntött, hogy visszatartja a palesztin népnek járó jelentős forrásokat. „Nem akarjuk, hogy bárki, beleértve Izraelt is, aláássa erőfeszítéseinket. Tehát ez egy lehetőség arra, hogy megkérjük Izraelt, hagyja abba ezeket az akciókat, és azonnal engedje át pénzünket” – hangoztatta. Felkérte a nemzetközi partnereket, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre ennek érdekében.

Espen Barth Eide norvég külügyminiszter kiemelte: hosszú távon nincs alternatívája a kétállami megoldásnak, és ezzel kapcsolatban szinte minden ENSZ-tagállam egyetért.

Hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni a palesztin hatóságot, hogy végrehajtsa a szükséges reformokat, és meg tudja tervezni a Gázába való jövőbeli visszatérést, „mert mindenki azt akarja, hogy az egységes Palesztinát egy egységes kormány irányítsa.”

Felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi adományozóknak fokozniuk kell a palesztin hatóság politikai és pénzügyi támogatását, Izraelnek pedig be kell tartania ígéreteit, hogy a pénzt, amely Palesztinát illeti, valóban átutalják.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »