Blanár: A béketárgyalásokat Oroszország részvételével kell folytatni

Blanár: A béketárgyalásokat Oroszország részvételével kell folytatni

Blanár: A béketárgyalásokat Oroszország részvételével kell folytatni Mészáros Richárd2024. 06. 16., v – 14:36

Az Ukrajnáról szóló svájci békecsúcs kivételes, mert a legmagasabb szintű képviselők vesznek részt rajta – jelentette ki vasárnap Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter. Reményét fejezte ki azt illetően, hogy az ukrajnai konfliktusról szóló béketárgyalások minden fontos ország, köztük Oroszország részvételével folytatódnak.

Hírdetés

„Szilárdan hiszem, hogy ez a csúcstalálkozó valóban konstruktív lesz, és lehetőséget teremt egy újabb csúcstalálkozónak, amely végre békés tárgyalásokhoz vezethet minden olyan fontos partnerrel, akire szükség van az asztalnál, tehát a globális dél országaival, de mindenekelőtt Oroszországgal” – jelentette ki Juraj Blanár, aki Robert Fico (Smer) miniszterelnököt helyettesítve képviseli Szlovákiát a svájci csúcstalálkozón.

A szlovák diplomácia vezetője szerint a svájci csúcstalálkozó azért kivételes, mert államfők és miniszterelnökök vesznek részt rajta, ellentétben a korábbi hasonló találkozókkal, amelyek politikai és biztonsági tanácsadók szintjén zajlottak. Hozzátette, a csúcstalálkozót az is egyedivé teszi, hogy konkrét témákkal foglalkozik. „Ez a nukleáris és az élelmezésbiztonság, valamint humanitárius szempontok is. Személyesen részt veszek a nukleáris biztonsággal foglalkozó panelben” – hangsúlyozta annak fontosságát Blanár. Mint mondta, egy esetleges nukleáris baleset Ukrajnában Szlovákiára is hatással lehet.

Blanár vasárnap beszédet mond a plenáris ülésen.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »