Biden elárulta, szívesen utánozná a kínaiakat

Joe Biden amerikai elnök felvetette Boris Johnson brit miniszterelnöknek pénteki telefonbeszélgetésükben, hogy a világ demokratikus államainak is létre kellene hozniuk egy olyan nemzetközi infrastruktúra-hálózatot, amilyen a kínai egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI), mert ezeknek az országoknak is szükségük van egy ilyen projektből fakadó előnyökre.

Erről maga az elnök számolt be újságíróknak, bár nem fejtette ki jobban az ötletét. A telefonbeszélgetésről szóló fehér házi közlemény nem tett rá utalást, Kínával kapcsolatban csak annyit tartalmazott, hogy a két ország intenzíven együttműködik külpolitikájukban, ezen belül Kínával szembeni politikájukban.

A BRI egy 2013-ban elindított, többezer milliárd dolláros infrastruktúraépítési terv Kelet-Ázsiától Európáig. Mintegy 140 ország írt már alá Pekinggel együttműködési megállapodást a tervvel kapcsolatban, és a tavalyi év közepéig összesen 3700 milliárd dollár értékű, konkrét beruházási terv született, noha ennek egy részét felülvizsgálták és csökkentették a koronavírus-járvány és amiatt, hogy a részes országok utólag vagy túl drágának, vagy fölöslegesnek, vagy szuverenitásukat túlságosan korlátozónak tartottak egyes terveket. Mindazonáltal a kezdeményezés várhatóan jelentősen növelni fogja Kína gazdasági és politikai befolyását ebben a hatalmas térségben, ami aggasztja az Egyesült Államokat, de más országokat is.

Valószínűleg nem független Biden ötletétől az, hogy csütörtökön azt mondta: meg akarja akadályozni, hogy Kína – az Egyesült Államokat megelőzve – a világ legerősebb országává váljon, és ehhez óriási beruházások kellenek.

Hírdetés

Joe Biden amerikai elnök kibővítené a Föld napjára, április 22-ére kormánya által szervezett klímavédelmi csúcstalálkozó résztvevő országainak számát negyvenre: Kínát és Oroszországot is meghívja az online tanácskozásra – jelentette be pénteken a Fehér Ház.

Bár ezekkel a hatalmakkal nagyon nehéz lesz egyezkedni, csak velük együtt van értelme egy ilyen megbeszélésnek – tette hozzá egy meg nem nevezett tisztségviselő.

Már korábban meghívást kapott több európai és más kontinensen lévő ország, nagyok és kicsik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás káros hatásainak. A kétnapos csúcstalálkozót bárki egyenes adásban nézheti majd az interneten.

Az Egyesült Államok addig ki fogja hirdetni, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása tekintetében milyen új célt tűzött maga elé 2030-ra. Az elnök arra biztatja a résztvevőket, hogy ők is készüljenek ilyen tervvel – tette hozzá a Fehér Ház.

Az AP hírügynökség megjegyezte: nem lehet előre megmondani, hogy Oroszország és Kína elfogadja-e a meghívást, mert kétes, hogy együtt akarnak-e működni Washingtonnal a klímaváltozás kérdésében, miközben más területeken – a választásokba és egymás belügyeibe való beavatkozás, emberi jogok, kibernetikai támadások, fegyverkezés, kereskedelem – éles ellentéteik vannak. Nem beszélve arról, hogy Kína a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója, a második az Egyesült Államok, Oroszország pedig a negyedik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »