Bibliatörténeti kiállítás a Jurta Látványtárban – VIDEÓ

Bibliatörténeti kiállítás a Jurta Látványtárban – VIDEÓ

A Jurta Látványtárban második alkalommal rendezték meg a Bibliatörténeti kiállítást, ahol  különböző korokból származó és különböző nyelvű ritkaságokat láthattak az érdeklődők. 

Megtekinthető volt többek között a Bécsi Arany Biblia, amely csak 600 példányban jelent meg, rendkívül értékes, kézi kivitelezésű különlegesség a Káldi – Neovulgáta bibliafordítás szerint, ami közel 300 középkori illusztrációt tartalmaz. Az 1330 körül kézzel írt és festett Nekcsei-biblia hasonmás kiadása is a kiállítás része volt. Továbbá kiállíttották a Jordánszky Kódex hasonmás kiadását, ami a legteljesebb középkori, 1516-1519 között készült magyar bibliafordítást tartalmazó kódex.

Hírdetés

A Szentírást a könyvek könyvének is nevezik, hiszen a világon a legtöbbször és legtöbb nyelvre lefordított, a legtöbb kiadást és a legnagyobb példányszámot megért könyv lett. A kiállított Bibliákon kívül az Acta Vatikana néhány kötetét is meg lehetett csodálni, ezekben helyet kapott nemcsak Szent Péter apostol egyik levelének másolata, hanem Árpád-házi királyaink római pápákhoz írt leveleinek másolatai is.

Ezeken kívül megtekinthették Szent II. János Pál pápa „Incarnationis mysterium (A megtestesülés misztériuma)”, a 2000-es évre írt bulláját. A legtöbb kiállított anyag a kiállítást szervező id. Csámpai Ottó gyűjteményéből származik, míg a legszebb darabok egy további gyűjtő, a dunamocsi Husvéth Renáta gyűjteményéből vannak.  

A sok különleges bibliát kiállító JURTA Látványtár 2010 óta önköltségesen működik, célja többek között közelebb hozni a Kelet és a Nyugat kultúráit.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »