Bevételkiesésük kompenzálásáról akarnak tárgyalni a megyék a kormányfővel

Bevételkiesésük kompenzálásáról akarnak tárgyalni a megyék a kormányfővel

A kormányfővel és a pénzügyminiszterrel is tárgyalmi akarnak a megyei önkormányzatok arról, hogyan lesznek kompenzálva a kieső bevételeik a kormány infláció elleni törvénycsomagjának életbe lépése után. A megyéket tömörítő SK8 vezetői csütörtökön Körmöcbányán tanácskoztak arról, milyen intézkedésekre lesz szükség a csökkenő bevételek miatt, és ezeknek milyen hatásaik lesznek a működésükre.

Jozef Viskupič, az SK8 elnöke, Nagyszombat megyei elnök az egyik legnehezebbnek nevezte a csütörtöki tanácskozást a társulás fennállása óta. „A kormánynak végre partnerként kell viselkednie a megyei önkormányzatokkal. Ha meg akarja valósítani a terveit és támogatni akarja a családokat, akkor azt a saját forrásaiból kell finanszíroznia” – szögezte le Viskupič.

Az SK8 Igor Matovič pénzügyminiszterrel és Eduard Heger (mindkettő OĽaNO) kormányfővel is tárgyalni akar a kompenzációról. „Választ akarunk arra, hogyan biztosítsuk a lakosságnak nyújtott szolgáltatásaink színvonalát és a fejlesztéseink finanszírozását, ha nem nyújt segítséget az állam” – tette hozzá Viskupič.

Hírdetés

Juraj Droba, Pozsony megyei elnök szerint a törvénycsomag miatt a megyéknek le kell állítaniuk minden fejlesztést és csak nagy nehézségek árán tudják biztosítani a szolgáltatásaikat. Az SK8, a Szlovákiai Városok Uniója és a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) a tervek szerint hétfőn az államfővel találkozik az aláírásra váró törvénycsomag ügyében.

„Arra kérjük, fontolja meg a törvény aláírását és forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert súlyos fenntartásaink vannak az elfogadásának módjával” – mondta Droba. Elárulta, hogy ezzel a döntéssel az összes megyei elnök egyetért, kivéve Erika Jurinovát, Zsolna megye elnökét.

„A módszert, amivel a kormány csökkenteni akarja a családok adóterheit, jónak tartom. Amit rossznak tartok, az az, hogy semmivel sem ellensúlyozza a megyék adókból és járulékokból származó bevételeinek csökkenését” – magyarázta Jurinová.

A megyék készek csatlakozni a ZMOS által meghirdetett sztrájkkészültséghez, ennek konkrét módjáról külön-külön hoznak döntést. „De azt nem tervezzük, hogy korlátozzuk a megyék által nyújtott szolgáltatásokat” – tette hozzá Droba.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »