Két első osztály nyílik Nádszegen – elkezdik az új reformot

Két első osztály nyílik Nádszegen – elkezdik az új reformot

Ismét két első osztály nyílik a nádszegi Petőfi Sándor Alapiskolában. Az intézmény közel 200 fős diákseregével a legnagyobb magyar oktatási nyelvű tanintézetek között szerepel a Galántai járásban. A jövő tanévtől kezdve az új reformhoz is csatlakoznak.

Sok elsőse lesz jövőre a nádszegi magyar alapiskolának, amely a tavalyi tanév végén vette fel hivatalosan a nagy magyar költő, Petőfi Sándor nevét. Az iskola himnuszát Szarka Gyula, Kossuth-díjas zeneszerző írta és énekelte el a diákkórussal karöltve a névfelvételi ünnepségen.

Szerencsés iskola, hiszen Nádszeghez híven mélyen azonosulnak a magyar hagyományok alapelveivel, ezek az oktatási programban is szerepelnek. Az iskolának jelenleg két első-, egy második osztálya, két harmadik és egy negyedik osztálya van, tehát szép lesz az is, hogy a jövendő elsősökből is két osztály nyílhat

– magyarázza az igazgatónő, Szarka Zsuzsa. A nádszegi magyar oktatási intézménybe harminc kisdiákot írattak be a szülők a jövendő elsőbe, senki nem megy szlovák iskolába a magyar óvodából, a trend inkább fordított itt – szlovák óvodába járó, de magyarul jól tudó kicsiket adnak a szülők a jó alapokkal bíró magyar iskolába. A beíratott harminc gyerek közül néhány nebulót pszichológusi ajánlásra még az óvodában hagynak érni a szülők, néhányan külföldön tanulnak, de akkor is kijön a két osztályra való létszám – teszi hozzá az intézményvezető.

Örömmel újságolja, hogy a jövő tanévtől kezdve logopédusa is lesz az iskolának. Sokáig járt ide gyerekekkel foglalkozni Zupko Marika logopédus Fülekről, de a távolság már neki is sokszor akadály, így örülnek annak, hogy Marika néni hathatós munkáját egy közelben praktizáló szakember folytatja majd.

Hírdetés

Az iskolának van speciálpedagógusa, asszisztensei, valamint építhetnek a pedagógiai-pszichológiai központ tapasztalataira. Az asszisztenseket már negyedik éve alkalmazzák, így már kiváló a hatékony, folyamatos együttműködés az alsó- és felsőtagozatos pedagógusokkal is. Megtalálták már a megfelelő módszertani és segédtechnikákat is a diákok egyéniségére lebontva.

A felvidéki magyar szülők nagy vesszőparipája, valamint az iskolák vérző sebe a szlovák nyelv oktatása.

Nálunk nagyon jót tett, hogy kisebb csoportokra tudtuk bontani a nagyobb osztályokat. Ez előny a nyelvoktatás szempontjából is, nagyon ügyesek, egymással összedolgozóak a pedagógusaink is, olyan módszert választottak, amellyel ők maguk is szeretnek dolgozni. A Skabela- módszert használják nagy megelégedéssel, megvásároltuk ehhez a kellő módszertani segédeszközöket, felszereltünk egy kisebb nyelvi szaktantermet, ahol jól érzik magukat a diákok. Nádszegen régen nagyon terjedt az „ó, már megint a szlovák…” nézet, ez szerencsére mára elmúlt, szeretik a gyerekek, és remélem a szülők is a módszereinket. Ha visszamenőleg tíz évre statisztikákat csinálnánk, elmondható, hogy diákjaink jelen vannak Szlovákia, Csehország és Magyarország jeles egyetemein. A középiskolai végzettséget szerzett tanulóink közül kerültek ki azok a kiváló szakemberek, vállalkozók, mesteremberek, akikből Nádszegen egyáltalán nincs hiány”

– magyarázta Szarka Zsuzsa.

Szeptembertől indítják Nádszegen az új oktatási reform keretén belül az első évfolyamot. A tanárok éppen mostanában végzik az ehhez kellő tanfolyamokat, közelítenek ahhoz, hogy megszerkesszék az iskola vízióit, elképzeléseit, lehetőségeit és kifejtsék gyengeségeit. Erről a kiindulópontról bontják majd le  a terveket az első három, majd a négy-öt évfolyamokra.

„Mi megbeszéltük, hogy ezt csapatban fogjuk végezni. Kis felmenőben dolgozunk, hiszen a másodikos tanító néninek is át kell látnia, hogy mit csináltak az elődei, és így tovább. Kicsit személyre szabottabb lesz a menete a tanításnak. Mikor a tanító néni már megismeri az elsősöket, az ő személyiségükre szabottan építi majd fel a saját követelményrendszerét. Szerintem nagyobb nyugalommal lehet majd ezt tenni, mert nem lesz megszorítás a tanterv által. Természetesen hagyományőrzésre és irodalom-, zeneközpontúságunkra is építünk, ahogy eddig is“ – tette hozzá a reform egyenlőre kezdetleges szintjéhez az intézményvezető.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »