Berényi József a mingránskvótákról: a Nyugat hibáiért Közép-Európa is fizet

Berényi József a mingránskvótákról: a Nyugat hibáiért Közép-Európa is fizet

Szerdán az Európai Parlament rábólintott a migránscsomagra. Az elfogadott dokumentumról a Magyar Szövetség európai parlamenti listavezetőjét, Berényi Józsefet kérdeztük.

„Az, hogy két hónappal az európai parlamenti választások előtt fogadtak el egy ilyen súlyú döntést, eléggé szokatlan. Ez egy megosztó téma, hiszen szembeállít egymással embereket, tagállamokat és európai vezetőket” – hangsúlyozta Berényi. A Magyar Szövetség európai parlamenti listáját vezető politikus hozzátette, ami a fő problémát kiváltja a tagállamok között és számunkra is ez a legnagyobb gond, hogy a kvóták kőkeményen benne maradtak a dokumentumban”.

Fellépnek az embercsempészekkel szemben. „Az elfogadott határozatban ugyanakkor van pozitív elmozdulás is, amit észre kell venni és értékelni kell” – emlékeztetett Berényi, hangsúlyozva, „végre határozott fellépést ígér az EU az embercsempészekkel szemben. Az Európai Bizottság szakértői szerint az embercsempészek 2015 óta ötmilliárd eurós haszonra tettek szert. Tehát itt felépült egy új „fekete” iparág, amivel le kell számolni, vagy legalábbis amennyire lehet, vissza kell szorítani”.

A politikus hozzátette, sokkal határozottabban kimondta az Unió azt is, hogy nem fog mindenkit befogadni, szétválasztják a valódi menekülteket és a gazdasági bevándorlókat. Csak a menekültek kaphatnak menedékjogot, a gazdasági bevándorlók esetében ez nem lesz automatikus.

Hírdetés

Az ő befogadásukról a tagállamok dönthetnek a szükségleteik alapján, a többiek ki lesznek toloncolva, abba az országba, ahonnét jöttek. Emiatt tiltakoztak szélsőbaloldali fiatalok a szavazás napján az Európai Parlamentben, mert szerintük a kitoloncolás az emberi jogokat sérti. Én nem ezt gondolom” – mondta el Berényi.

A kerítés már uniós politika is. „Ami magyar szempontból az egyik legfontosabb, hogy az Unió a külső határokon már felvállalja a kerítésépítést. Emlékszünk még rá, hogy 2015 és 2020 között micsoda morális és politikai kritikával illették Magyarországot a déli határon megépített kerítés miatt. Tegnaptól ez már uniós politika is.
Az, hogy ez a változás megtörtént, annak köszönhető, hogy a bevándorlás témájának határozott felvállalása miatt folyamatosan erősödik a jobboldal az uniós tagállamokban. A centrumba sodródott Néppárt és a baloldali pártok így próbálják visszaszerezni a szavazóikat” – utalt Berényi a szerdai európai parlamenti szavazás hátterére.
A migránskvóták benne maradtak a dokumentumban. A politikus aláhúzta, „itt jön a nagy „de”, hiszen a migránskvóták viszont benne maradtak az elfogadott dokumentumban, ezt nem bírálta felül az Európai Parlament. Továbbra sem a tagállamok szervei, a parlament, a kormány vagy a megyei és helyi önkormányzatok dönthetnek a migránsok befogadásáról, hanem ezt majd lediktálják Brüsszelből. Amelyik tagállam pedig ezt nem teszi meg, bírságot kap, vagy pedig kötelezően technikai segítséget nyújt az EU határain fekvő országoknak, ahol a legnagyobb a migrációs nyomás.

Viszont ez utóbbiról sem önállóan dönthetnek a tagállamok, hanem az Európai Bizottság szabja meg mennyi adminisztratív erőt vagy technikát kell küldeniük”.

Berényi emlékeztetett, „a migránscsomagról a végső döntést a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács hozza meg, minősített többséggel. Vagyis itt már nem lesz mód tagállami vétóra. Még Donald Tusk is, aki a lengyel választásokon képletesen szólva Brüsszel jelöltje volt Varsóban, úgy nyilatkozott, hogy a migránskvótákat nem tudja elfogadni. De közép-európai államok önmagukban, az Európai Tanácsban, nem tudják megakadályozni a migránscsomag elfogadását”.

Azért is indokolatlan Brüsszel részéről ez a diktátum a tagállamok felé, mert az ukrajnai háború kitörése után senki nem számolta az ide érkezőket, mindenkit befogadtak a határmenti országok. Akik pedig itt maradtak, azok előtt a közép-európai államok a munkaerőpiacukat is megnyitották. Ha valaki 2015 óta indokolatlanul kinyitotta a kapuit a Közel-Kelet és Észak-Afrika lakosai előtt, az nem Közép-Európa volt. Az Unió most mégis a nyugati tagállamok politikai hibái miatt kialakult problémát a közép-európaiakkal is megfizettetné” – húzta alá Berényi József.
Forrás: Ma7.sk
Borítókép: Berényi József hivatalos Facebook-oldala

The post Berényi József a mingránskvótákról: a Nyugat hibáiért Közép-Európa is fizet appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »