Béremelést ígérnek a nővéreknek

Béremelést ígérnek a nővéreknek

Az egészségügyi minisztérium rövid távú célkitűzései között szerepel a nővérek fizetésemelése. Hogy pontosan mekkora összegről van szó, a tárca egyelőre nem pontosította. A nővérkamara bizakodóan fogadta a minisztérium ígéretét.

A szlovák egészségügyben uralkodó nővérhiány egyre aggasztóbb. A szakmai szervezetek folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy egyre több nővér hagyja el az országot, és a helyzet a koronavírus alatt csak romlott. A problémát az egészségügyi minisztérium is tudatosítja: legújabb közleményükben rámutattak, hogy az utóbbi 18 évben lakosságarányosan hogyan változott az ápolók száma. 2004-ben ezer főre 6,7 nővér jutott, 2022-re viszont ez a szám már 5,4-re esett vissza. Az Európai Unióban átlagban 8,1 nővér jut ezer lakosra, Szlovákia ettől igencsak messze van. Ahhoz, hogy a munkaerőhiányt felszámolják, a tárca számításai szerint mintegy 15 ezer ápolóra lenne szükség.

A nővérhiánynak több oka is van – a nem megfelelő bérezés, a külföldre vándorlás, az utánpótlás hiánya, a dolgozók elöregedése, és még számos egyéb tényező, amelyek az utóbbi években csak rontottak a helyzeten. Viliam Novotný egészségügyi szakértő lapunknak adott interjújában rámutatott, a koronavírus-járvány idején a környező országokban jelentősen nőtt az egészségügyi dolgozók bére, nálunk viszont nem, így egyre nehezebb meggyőzni az ápolókat arról, hogy ne menjenek külföldre dolgozni.

„Éppen ezért is lesz fontos, hogy a nővérek motivációjának a közeljövőben kiemelt figyelmet szenteljünk, hiszen a megtartásuk az egészségügyi ellátás minőségében is visszatükröződik. Ezért is kezdtük el a jogszabályi változtatások előkészítését, főként a bérezés, a munkakörülmények javítása és az ezzel összefüggő intézkedések terén, amelyek vonzóbbá teszik ezt a hivatást

jelentette ki Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter.

A tárca rövid, közép és hosszú távú terveket is kitűzött a nővérek helyzetének javítására. A rövid távú tervek között szerepel a béremelés is. Hogy pontosan mekkora összegről van szó, egyelőre nem tudni, a minisztérium csak annyit közölt, hogy módosítanák a fizetések nagyságát meghatározó együtthatókat. A nővérek bérét – az orvosokéhoz hasonlóan – a két évvel korábbi átlagbérhez igazítják, a képzettség és a szakmai tapasztalat függvényében változik a szorzók nagysága. Például egy nem szakosodott ápoló 2022-ben a 2020-as átlagfizetés 0,89-szeresét kapja meg, ami 1008 eurónak felel meg. Egy szakosodott nővér, aki már legalább 5 éves gyakorlattal rendelkezik, az átlagbér 1,1-szeresére számíthat, ami idén havi 1246 eurós fizetést jelent.

A közép távú tervek között szerepel a munkakörülmények javítása, a hosszú távú célkitűzésekben pedig a nővérek munkakörének pontosítása és az oktatás minőségének fejlesztése. A teljes folyamatot a minisztérium új stratégiai tervével szeretnék szabályozni, amelyet a szakmai szervezetek és az önkormányzatok szakembereinek bevonásával készítenek el.

Hírdetés

Iveta Lazorová, a Szlovák Nővérkamara (SKSaPA) vezetője örömmel fogadta a tárca terveit. Kiemelte, az említett dokumentumba beledolgozták a kamara javaslatait is.

„Ez egy nagyon jó terv, amit ha sikerül végrehajtani, akkor végre elhozhatja a kívánt változásokat”

– jelentette ki Lazarová. Megjegyezte, a béremelési ígéretet is örömmel fogadják, amelyet minél gyorsabban végre kell hajtani, hiszen a jelenlegi helyzetben már nem tudják garantálni, hogy a betegek minőségi és biztonságos ellátást kapnak.

„Szándékosan megszegik a normákat, amelyek meghatározzák, hogy egy kórházi ágyra hány nővérnek kell jutnia. Nincsen elég iskolai ápoló, valamint a rendelőkben és az idősotthonokban is hiányoznak a nővérek”

– tette hozzá a kamara elnöke.

Lazorovát azzal kapcsolatban is kerestük, hogy vannak-e információi a béremelés nagyságáról, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdésünkre.

(nar, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »