Benyújtották a környezetvédelmi engedélykérelmet a nyíregyházi akkumulátorgyárhoz

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója a város déli ipari parkjában kezdte meg beruházását. A jelenleg is zajló régészeti feltárások és a kapcsolódó egyéb előkészítő munkálatok után – a kérelem pozitív elbírálása esetén – várhatóan tavasszal kezdődhetnek meg az egyes ütem épületeihez szükséges mélyépítési munkálatok, a tereprendezési és cölöpözési munkák. A beruházó a talaj felső termőrétegének lefejtése, a terület kiegyenlítése mellett a talajrétegek stabilizálásához és az első ütem épületeinek előkészítéséhez kérte az illetékes hatóságok hozzájárulását – olvasható a közleményben. A beruházás következő fázisa a gyártóegység környezetvédelmi dokumentációjának összeállítása és az egységes környezethasználati engedélyének megszerzése lesz.

A közleményben kitértek arra, a Sunwoda Hungary vállalja a jogszabályi előírásoknál szigorúbb környezetvédelmi határétékek betartását, a levegőminőségre vonatkozóan pedig szigorú emissziós keretrendszer alkalmazásában egyezett meg a nyíregyházi önkormányzattal. A társaság emellett önként csatlakozik az önkormányzat által kiépítendő monitoring rendszerhez, így a talaj-, csapadék- és szennyvíz, valamint a talaj- és levegőminőségre vonatkozó adatok folyamatosan nyomon követhetőek lesznek. Megjegyezték, a helyhatóság ezzel párhuzamosan folyamatosan fejleszti az ipari parkot, ahol a 2026 második negyedévben elkészülő új szennyvíztisztító telep segítségével a kínai vállalat az üzem vízfelhasználását 90 százalékban tisztított szennyvízből fedezi majd, míg a kommunális vízfelhasználását a későbbiekben is az ivóvízhálózatról szolgálnák ki. A Sunwoda cégcsoport elektromobilitási vállalataként funkcionáló Sunwoda Mobility Energy Technology Co., Ltd. 2023 júliusában jelentette be, hogy eddigi legmodernebb gyárát, egyben első európai üzemét Nyíregyházán építi fel. A projekt első ütemében épülő üzemrészekben a tervek szerint két éven belül indulhat a lítium-ion energiaforrások termelése.

Hírdetés

A tavaly júliusi bejelentés szerint a Sunwoda Hungary első ütemben 93 milliárd forintos beruházást hirdetett meg, de a beruházási program értéke a többi építési szakasszal, hosszú távon el fogja érni az 580 milliárd forintot, ezzel több ezer munkahelyet teremt majd a nyírségi megyeszékhelyen. A Sunwoda vállalatcsoportot 1997-ben alapították, központja Sencsenben található. Az elektromos járművekhez 2008-ban kezdett el akkumulátorokat gyártani. Termékportfóliója kiterjedt, számos energiatárolási technológiát és ahhoz kapcsolódó hardvert kínál az iparág ismert háztartási márkái számára. Gyárai Kínában és Indiában találhatók.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »